17. 6. 2010.

Anarhisti oslobođeni!

Viši sud u Beogradu oslobodio je juče grupu od šestoro anarhista optužbe da su bacanjem Molotovljevog koktela na Ambasadu Grčke u Srbiji izazvali opštu opasnost. Anarhisti su odmah nakon izricanja presude najavili da će tužiti državu jer su šest meseci nevini ležali u zatvoru.
Viši sud u Beogradu utvrdio je da nije dokazano da su optuženi članovi Anarho-sindikalističke inicijative, Ratibor Trivunac (28), Tadej Kurepa (25), Ivan Vulović (25), Sanja Dojkić (20), Ivan Savić (26) i Nikola Mitrović (30), učinili krivično delo izazivanja opšte opasnosti!

- Osnov za oslobađajuću presudu je zakonski, a ne politički, niti Hamurabijev. Nije dokazano da su okrivljeni izvršili krivično delo izazivanje opšte opasnosti kada su 24. avgusta 2009. godine, oko tri sata ujutru, ispisali grafit na fasadi, a potom bacili dva Molotovljeva koktela na zgradu grčke ambasade u Francuskoj ulici. Tačnije, nije bilo dokaza da je u njihovim radnjama bilo elemenata krivičnog dela koje im je optužnicom bilo stavljeno na teret - rekao je sudija Dragomir Gerasimović.

Bili optuženi za terorizam

Anarhisti su najpre bili optuženi za međunarodni terorizam, pa su posle hapšenja, krajem avgusta 2009. godine, narednih šest meseci proveli u pritvoru CZ-a. Više tužilaštvo u Beogradu je krajem marta 2010. promenilo optužnicu i optužilo ih za izazivanje opšte opasnosti. Inače, šteta na ambasadi je procenjena na oko 18 evra, a u napadu nije bilo povređenih.

Po izricanju presude, tridesetak prijatelja i rodbine oslobođenih anarhista gromoglasnim aplauzom pozdravilo je sudsku odluku. Ratibor Trivunac je ispred Palate pravde novinarima izjavio da je iznenađen presudom!
(izvor ::: Press Online)

Нема коментара:

Постави коментар