28. 3. 2017.

Godišnjice: Bora Stanković – savremena tumačenja

Petak, 31. mart u 20 časova

Srpsko književno društvo, Francuska 7, Beograd

Godišnjice: Bora Stanković – savremena tumačenja



Učestvuju

Marija Grujić

Bojan Čolak

Uređuje i vodi Dejan Simonović



Značajni pisci se otvaraju uvek novim, drugačijim pristupima i tumačenjima. Bogatstvo i složenost njihovog dela predstavlja izazov na koji se stalno iznova odgovara.

Povodom devet decenija od smrti Borisava Stankovića, o svom viđenju Stankovićevog dela će nam govoriti Marija Grujić i Bojan Čolak.

Marija Grujić je autorka studije Rod i kultura fragmentarnosti: Nečista krv i Gazda Mladen Borisava Stankovića. U ovoj studiji autorka prevazilazi okvire uobičajenog čitanja Stankovićevog proznog stvaralaštva kao lirskog realizma i otvara novo sagledavanje Stankovića u kontekstu rodnih i kulturnih identiteta njegovih junaka, otkrivajući vezu Borinog pripovedačkog prosedea sa Prustovom prozom i filmovima Mihaela Hanekea.

Bojan Čolak se proznim i dramskim stvaralaštvom Borisava Stankovića bavio u više studija, od kojih je svakako najznačajnija monografija Roman patrijarhalne kulture (Institut za književnost i umetnost, 2009) u kojoj je autor pružio kulturološko čitanje romana Gazda Mladen usredsređujući pažnju prevashodno na odnos patrijarhalne kulture i muškarca. Pored razmatranja odnosa pojedinca i patrijarhata, i uopšte kulturološkog čitanja Stankovićevog dela, Čolak se posveto i poetičkim istraživanjima proze jednog od najznačajnijih srpskih književnika HH veka.

Нема коментара:

Постави коментар