16. 1. 2017.

Razgovori u knjižari - Lamija Begagić (Dom omladine, 17.01.)

RAZGOVORI U KNJIŽARI - Lamija Begagić 

Sarajevska prozaistkinja, novinarka i urednica Lamija Begagić predstaviće svoj novi roman "U zoni" u holu Doma omladine, u utorak 17. januara od 19h. 

Učestvuju: Lamija Begagić (Sarajevo) i Dejan Ilić (Fabrika knjiga, Beograd)
Moderatori: Bojan Marjanović i Tijana Spasić

Januarski "Razgovori u knjižari" dovode nam u goste sarajevsku prozaistkinju, novinarku i urednicu Lamiju Begagić, sa kojom ćemo govoriti o njenom dugo očekivanom debitantskom romanu "U zoni", upravo objavljenom u izdanju beogradske Fabrike knjiga.

Nije tačno da sve srećne porodice liče jedna na drugu, jer je porodica iz romana "U zoni" srećna na jedan poseban način – objašnjava izdavač u propratnom tekstu, dodajući da reč "porodica" tek delimično ima veze sa krvnim srodstvom, od koga je, za njene članice, daleko važnija uzajamna bliskost. Nakon antologijske priče "Put u out", reč je o još jednom prikazu ljubavne veze između dve devojke, koji je ovaj put razrađen u velikoj formi. Motiv lezbejske ljubavi kao oblika života na margini autorka uvezuje sa iskustvom odrastanja u maloj sredini, dalekoj od svih centara, bavljenjem rodno netipičnim sportom, koji je uz to i po sebi marginalan (stoni tenis), te privrženošću životinjama. U najvećem delu romana dobijamo pogled iznutra, kroz pripovedanje o usponima i padovima jedne dugogodišnje ljubavne veze, dok su tek odabrani momenti ostavljeni za teme kao što su autovanje pred porodicom, ili strah od mudžahedina u posleratnoj Zenici. Srećan kraj koji autorka podaruje svojim junakinjama nada je u mogućnost promene, i osvajanja slobode izbora u sopstvenom okruženju. 

Lamija Begagić (Zenica, 1980.) diplomirala je južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Autorka je dve zbirke kratkih priča: "Godišnjica mature" (Rende, 2005.) i "Jednosmjerno" (Fabrika knjiga, 2010.), te priručnika "Furam feminizam" namenjenog devojčicama u osnovnim školama, u koautorstvu s Marinom Veličković (Sarajevo, 2016.). Urednica je i pokretačica magazina za predškolce i prvake "Kolibrić", kao i članica redakcije magazina za pravednije obrazovanje "Školegijum". Aktivno piše i za nekoliko časopisa i portala u regiji: Urban Magazin, Vox Feminae, lgbti.ba…Za svoj književni rad dobila je nekolicinu priznanja i nagrada, među kojima i nagradu Fondacije "Farah Tahirbegović". Živi i piše na relaciji Sarajevo–Bratislava.

Нема коментара:

Постави коментар