19. 11. 2016.

POZIV NA KONFERENCIJU ZA ŠTAMPU POVODOM VANREDNE SITUACIJE U FUNKCIONISANJU SULUV-a

SULUV – Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine
Bulevar Mihajla Pupina 9, 21000 Novi Sad

Novi Sad, 18. novembar 2016.


POZIV NA KONFERENCIJU ZA ŠTAMPU
POVODOM VANREDNE SITUACIJE U FUNKCIONISANJU SULUV-a
I ANALIZI SITUACIJE U KULTURI NOVOG SADA I POKRAJINE

Obraćamo se javnosti i pozivamo predstavnike medija i novinare da prisustvuju razgovoru sa predstavnicima Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, sa umetnicima i članovima predsedništva SULUV-a, i sa predstavnicima drugih udruženja i grupa okupljenih u Inicijativu nezavisne kulturne scene Novog Sada, koji će se održati u ponedeljak 21. novembra 2016. godine u 12 časova u galeriji SULUV-a, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad.
Na konferenciji za štampu, umetnici će javno govoriti o trenutnoj poziciji Udruženja, na problem transparentnosti u zvaničnoj komunikaciji sa gradom i Pokrajinskim sekretarijatom, koja je doprinela da se SULUV kao jedina reprezentativna asocijacija umetnika u oblasti likovnih umetnosti na teritoriji Vojvodine nalazi pred gašenjem.
Uprkos laskavom naslovu Evropske prestonice kulture nedavno dobijene za 2021. godinu, u Novom Sadu postoji veliki broj problema i neregularnosti u ovoj oblasti o kojoj u prethodnih nekoliko meseci javno govore oni koji od nje i žive.
Osnovni problemi Udruženja su i dalje usmereni na pitanje održavanja programskog prostora i „šuma u komunikaciji“ koji postoji između Udruženja, Poslovnog prostora i Grada. Programske aktivnosti SULUV su dovedene u pitanje, a za obavljanje mnogih od njih Savez ima i zakonsku obavezu. Neopravdano odlaganje uplata i revizije troškova dovele su u pitanje osnovnu profesionalnu i programsku delatnost ovog Udruženja umetnika.
Uz umetnike iz SULUV-a, na konferenciji će se novinarima i drugim građanima obratiti i predstavnici Inicijative nezavisne kulturne scene Novog Sada, koji će ukazati na trenutno stanje u procesu pregovaranja sa Gradom, a u vezi sa predlogom promena u načinu rada Gradske uprave za kulturu kako bi se poboljšali uslovi za život i rad u ovoj oblasti. Na ovoj konferenciji za novinare osvrnućemo se posebno na jesenji, vanredni konkurs u oblasti umetničkog stvaralaštva koji je bio raspisan od 11. do 19. oktobra, ali se rezultati još ne znaju iako je najavljeno da će rezultati biti objavljeni do 15. novembra. Javnost će biti obaveštena i o mišljenju Inicijative o svom učešću u javnoj raspravi, tzv. “radnom telu”, održanom u Skupštini grada 28. oktobra, na kome se razgovaralo o izradi Akcionog plana u okviru usvojene Strategije kulturnog razvoja grada.
Na konferenciji za novinare će govoriti: Bosiljka Zirojević Lečić (članica predsedništva SULUV-a, Akademija umetnosti Novi Sad), Danijel Babić (samostalni umetnik, član predsedništva SULUV-a), Zoran Pantelić (samostalni umetnik, član Centra za nove medije_kuda.org) i Zoran Gajić (član Grupe za konceptualnu politiku).
Kao i na dosadašnjim konferencijama za štampu, naša namera je da nastavimo seriju javnih razgovora kojim bismo pozvali javnost da se uključi u rešavanje problema koji već decenijama sistemski osujećuju rad udruženja građana na nezavisnoj kulturnoj sceni, a onda i svaki drugi rad ljudi u oblasti kulture.

Нема коментара:

Постави коментар