12. 11. 2016.

Oblasni filmovi zapaženi na festivalu Cinémed u Montpellieru

AUTOR: Dzana Mujadzic

Osunčani festival


Sredozemna galska metropola Montpellier sa vise od 600 000 stanovnika je treci juzni grad, odmah iza Marseillea i Nice. U predivnom starom, gradskom jezgru u raskosnoj palaci"Le Corum", izgradjenoj od ruzicastog granita, vidjeli smo nezaboravna ostvarenja cijelog Sredozemlja, sto su najbolji nacin spajanja dvije obale i priblizavanja stanovnistva- umjetnoscu!
Nedjelju dana 38 manifestacije Mediteranskog filma, obasjavalo je sunce i visoke temperature tako da su se brojni ucesnici kupali na sedam kilometara udaljenoj obali. U okcitanskom centru, ulice su obiljezene na francuskom i spanjolskom jeziku a zvuci gitare ne prestaju, dok je arapski jezik u vecinskoj upotrebi. Talijanskim se razgovara na terasama koje krase i daju poseban ugodjaj, raskosnom gradskom trgu Komedija, na kojem se cijeli dan i noc odrzavaju razliciti plesni i glazbeni programi.
Ziri zlatne Antigone pod predsjednistvom lijepe manekenke sa Korzike, Laetitie Casta je najvece priznanje za dugometrazni film, dodijelio sarmantnom i zabavnom reditelju iz Barcelone Jo Solu, za djelo pod nazivom "Zivot i druge fikcije". Kriticari su odabrali ostvarenje izraelske Palestinke Mahe Haj, "Personal Affairs", a publika je dala glasove francusko-belgijskoj produkciji "Timgad", Fabricea Benchaouchea.
Oblasnu ekipu je predvodio nadareni i inteligentni slovenski reditelj Damjan Kozole, ciji je vec nagradjeni "Nocni zivot", slavljen u Karlovym Varyma i Zadru za najuspjesniju reziju, ostavio znacajan trag i.u Montpellieru, pa bio u sredistu brojnih debata i diskusija. Isto se dogodilo i sa Bresanovim projektom, izmedju zagrebackog "Interfilma" , srpske produkcije "Zillion film", Lazara Ristovskog, te slovenskog "Vertiga" sa Danijelom Hocevarom, ciji je naziv "Cudna zemlja", jednim od 15 projekta za dodjelu stipendije za razvice. Na "Cinémed Meetings"ga je predstavila Maja Vukic. Projekt ce se realizirati slijedece godine i bice mnogo stvarniji od predhodnih realizacija nadarenog Sibencanina, koji se ovaj put bavi mitskim problemima zadnjeg oblasnog sukoba, sa tri povezane price o Hrvatima i Srbima koji otvaraju i zatvaraju mrtvacke kovcege, ulaze i izlaze iz grobova i nastoje pronaci umrle s obje strane.


Prestižni uzvanici


Reditelj iz Podgorice, ujedno direktor dokumentarnog filmskog TV programa Crne Gore, Senad Šahmanović je sa scenaristicom tv serija i rediteljicom Claudiom Bottino iz Genove, nastanjenom u Gradu svjetlosti, napisao scenario za dugometraznu fikciju "Sirin", te nagradjen prestiznom nagradom "Bonmarché". Producent mu je poznata pariska kuca Alliance i Jean-Chritophe Barret.
U zvanicnom natjecanju za najbolji kratki film bila je i Bugojanka iz Holandije, Ena Sendijarevic s "Importom", projiciranom na ovogodisnjem Festivalu u Cannesu, u programu "Petnaestorica reditelja".Odabrana medju pet kandidata za slijedeci "Oscar" za najbolje kratko ostvarenje na stranom jeziku, rediteljica priprema prvi dugometrazni film, nazvan "Luda ljubav".

Na ovogodisnjem "Cinémedu" upriliceni su "hommages" Mauru Bogloniniju,Ettoreu Scoli, Ronit Elkabetz, Imanolu Uribe,Valeriji Bruni Tedeschi, Sergiju Lopezu, Arnaudu i Jean-Marie Larrieu, tuniskoj kinematografiji i alzirskom "Novom valu". Festival je nakratko posjetila i Isabelle Adjani, junakinja ovogodisnjeg ostvarenja Louisa-Juliena Lepetita "Carole Matthieu", cija je predpremijera organizirana u Montpellieru.
Predsjednica znacajne sredozemne, manifestacije sedme umjetnosti "Cinémed" bila je bivsa ministrica kulture, Aurélie Philippetti.

Нема коментара:

Постави коментар