1. 12. 2013.

PROTEST PROTIV HAJKE NA SAŠU JELENKOVIĆA


Srpsko književno društvo najoštrije osuđuje način na koji su se lokalni moćnici u Zaječaru okomili na uglednog srpskog pesnika Sašu Jelenkovića, dobitnika najznačajnijih književnih nagrada i istaknutog člana SKD-a. Nakon promene lokalne vlasti, smenjen je sa mesta upravnika zaječarske biblioteke, ali poslednji događaji jasno pokazuju da je to bio samo početak političkog progona, koji se odvija prema već uhodanim mehanizmima.
    Ne želeći da se meša u rad istražnih organa i imajući poverenje u pravni sistem Republike Srbije, Srpsko književno društvo protestuje zbog načina na koji su zaječarski lokalni mediji unapred presudili Saši Jelenkoviću, i to ne zbog navodne krivice, koja se tiče putnih naloga koje je potpisao kao upravnik biblioteke, već zbog pesnikovih javno iznetih stavova o politici i prilikama u Zaječaru nakon promene vlasti.
Svi građani koji su počinili i najmanji prekršaj sigurno treba za to da odgovaraju prema važećim zakonima, ali isto tako svi građani imaju pravo da slobodno izražavaju svoje političke i druge stavove u javnosti .
Zahtevamo da sva građanska prava ima i pesnik Saša Jelenković i da garantovanjem tog prava organi vlasti pokažu da im je istinski stalo do evropskih vrednosti za koje se deklarativno i neprekidno zalažu.
    Srpsko književno društvo i ovim povodom ukazuje na katastrofalno stanje u kome se nalazi naša kultura i apeluje na državne institucije da jasnim i snažnim delovanjem zaustave urušavanje i ovo malo preostalog dostojanstva umetnika, koji se, uprkos višedecenijskom ponižavanju, i dalje odgovorno i s ljubavlju bave svojim pozivom.


                                    Upravni odbor SKD-a
   
    U Beogradu    
  29.11.2013.

Нема коментара:

Постави коментар