26. 12. 2013.

DNEVNIK O CRNJANSKOM, ciklus

četvrtak, 26. decembar u 19.00 mala sala SKC
DNEVNIK O CRNJANSKOM, ciklus
PUTNIK SA DALEKOG NEBA:  Miloš Crnjanski u priči
 priredio Milovan Marčetić
Učestvuju: Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mihajlo Pantić, Miroslav Josić Višnjić, Milovan Marčetić i Vesna Kapor

Trideset proznih putovanja kroz život Miloša Crnjanskog povodom 120. godina od njegovog rođenja.
„Nikada nisam patio od želje za literarnom slavom, niti sam zavideo salonskim lavovima“, kaže Miloš Crnjanski u jednoj od priča u ovoj knjizi, u kojoj ga današnji najpoznatiji i najtalentovaniji pisci zamišljaju kao književnog junaka.
O čemu u noćnom vozu za Veneciju razgovaraju Crnjanski dečak i Crnjanski ataše za štampu, pisac i u mladosti skandal-majstor? Da li se krajem Prvog svetskog rata Crnjanski sreo s Vitgenštajnom u Italiji? Zašto Crnjanski zapodeva kavgu sa Krležom u hotelu Moskva? Čega se Crnjanski seća dok govori u jednom londonskom pabu pred svoj povratak u Beograd i kako je posle povratka dočekan? Da li je Crnjanski zaista bio srpski Kazanova? U kojem se vremenu susreću Crnjanski i Vuk Karadžić i o čemu se spore? Da li je Crnjanski „umro namerno“, ali „ljut kao ris, uveren da je ipak zakasnio“?
Crnjanski je pisao o prošlosti, ali je više od svih drugih pisaca bio pisac budućnosti. Životni i književni put Miloša Crnjanskog bio je složeniji i s više iskušenja nego put bilo kojeg našeg pisca.
Nije patio za literarnom slavom, a postao je najslavniji.

Нема коментара:

Постави коментар