18. 4. 2011.

Umro hrvatski glumac Ivica Vidović

Poznati hrvatski glumac Ivica Vidović umro je u Zagrebu nakon duge i teške borbe s rakom u 72. godini.
Vidović je pre dve godine operisao čvoriće na glasnicama, a u septembru prošle godine dijagnostikovan mu je rak.
Nedavno je operisan i treći put, ali, iako je do samog kraja bio optimističan i odlučan, borbu s opakom bolešću nije uspeo da dobije.
Vidović je rođen u Beogradu 10. maja 1939. godine.
Na pozorišnoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1963. godine, nakon čega počinje da radi u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a bio je član i drugih pozorišnih ansambala.
Za svoje uloge više puta je nagrađivan, a šira publika najviše ga pamti po ulogama u filmovima "Prometej s otoka Viševice", "U gori raste zelen bor", "Servantes iz malog mista", "Ritam zločina", "Izbavitelj", "Čovjek koji je volio sprovode", "Kako je počeo rat na mom otoku", "Maršal" i "Zaseda", kao i u ulogama Servantesa u seriji "Naše malo misto", Očalinka u "Velom mistu" i Vinka Marinića u "Inspektoru Vinku".
Vidovića je 1996. godine odlikovao Franjo Tuđman, a 2005. godine dobio je godišnju nagradu "Fabijan Šovagović", koju Društvo hrvatskih filmskih režisera dodeljuje glumcu ili glumici čije je delo ostavilo trajan trag u istoriji hrvatskog filma, a dobio je i nagradu grada Zagreba.
(Tanjug )

Нема коментара:

Постави коментар