14.04.2011.

Književnik sa političkim belegom

::: BEOGRAD :::

Književnik i jedan od osnivača Srpske napredne stranke Branislav–Brana Crnčević (78) preminuo je juče rano ujutro u 8 h Beogradu nakon teške bolesti.
„Odlaskom Brane Crnčevića Srbija je izgubila još jednog velikana domaće književnosti, čija su dela služila mnogim generacijama kao inspiracija, a ubeđeni smo da će isto tako služiti i onima koji će za nama doći. Njegova politička misao ostaće vodilja srpskim naprednjacima u budućnosti, a njegova uloga u stvaranju Srpske napredne stranke i u ostvarenju svih njenih uspeha nikada neće biti zaboravljena“, navodi se u saopštenju SNS.
Rodom iz Kovačice, Crnčević je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Neko vreme je radio kao službenik u pivari u Novom Sadu, ali je pravu karijeru započeo kao novinar i urednik u listovima „Jež“, „Duga“ i „Mali jež“, a kasnije je postao kolumnista „Politike“ i NIN-a.
Prvu knjigu za decu „Bosonogi i nebo“ objavljuje 1963. godine, a potom i prvu zbirku aforizama „Piši kao što ćutiš“. Autor je mnogih knjiga za decu i romana, kao i zbirki aforizama, priča i pesama. Kao pisac za decu dobio je nagradu Zmajevih dečjih igara.
Ipak, tokom poslednjih dvadesetak godina bio je mnogo aktivniji na političkoj sceni Srbije nego kao književnik. Politički se naročito aktivirao početkom devedesetih godina, kada je bio predsednik Matice iseljenika Srbije. U to vreme je postao i blizak prijatelj Slobodana Miloševića, čiju je politiku zdušno branio. O odnosu između književnog i političkog angažmana govorio je i za „Blic“ 2003. godine.
„Kada je Milošević bio na vlasti, pisao sam retko i malo. Više sam govorio. I moj se, meni nepotreban, politički rejting povećavao, a književni smanjivao“, rekao je tada Crnčević.
U narednom periodu je izgradio imidž jednog od vodećih intelektualaca srpske desnice, a nije se klonio ni direktnog stranačkog angažmana. Bio je naročito blizak Srpskoj radikalnoj stranci, u koju se učlanjuje posle odlaska Vojislava Šešelja u Hag. Nakon cepanja te stranke, priključuje se pristalicama Tomislava Nikolića i postaje član Predsedništva Srpske napredne stranke.
Uprkos čestim optužbama za šovinizam i govor mržnje, on je tvrdio da ideološki nije opredeljen.
„Radio sam uvek na osnovu pravog ili pogrešnog razumevanja vremena. Danas je to smešno reći, ali sam uvek mrzeo sve ideologije. A i danas sam protiv svake ideološke crkve“, rekao je Crnčević za „Blic“ 2003. godine.

(izvor --- BLIC, BG)

Нема коментара:

Постави коментар