18. 9. 2010.

"PRIZNANjE KRLEŽA" Miroljubu Todoroviću

BEOGRAD :::

Ovogodišnji dobitnik nagrade ''Priznanje Krleža'' za životno delo je pesnik, prozni pisac, esejista i multimedijalni umetnik Miroljub Todorović, osnivač i teoretičar srpskog (jugoslovenskog) neoavangardnog stvaralačkog pokreta signalizma.
Miroljub Todorović je autor više od osamdeset knjiga poezije, proze i eseja, njegovi radovi objavljivani su u brojnim zemljama Evrope, Severne i Južne Amerike, Australije i Japana. O ovom stvaraocu i signalizmu koji je osnovao odbranjene su tri doktorske disertacije (jedna u Poljskoj, dve u našoj zemlji) publikovano je dvadesetak monografskih dela i preko 2.300 prikaza, eseja i studija u domaćim i stranim listovima i časopisima. Od više značajnih nagrada koje je Todorović za svoj rad dobio posebno se izdvajaju nagrada ''Oskar Davičo'' (1998. za najbolju knjigu poezije), ''Todor Manojlović (1999. za moderni umetnički senzibilitet), Vukova nagrada (2005) i nagrada Vukove zadužbine za umetnost 2007. godine.
Miroljub Todorović zastupljen je u biografskom leksikonu ''Srbi koji su obeležili dvadeseti vek'' (2006).
Nagradu ''Priznanje Krleža'' dodeljuje Sveslovensko književno društvo. Dosadašnji dobitnici ovog priznanja su: akademik Erih Koš, akademik Predrag Palavestra, književnik Bogdan Malešević iz Zagreba i prozni pisac Zoran Ilić, urednik veb-sajta na internetu posvećen autorima sa prostora bivše Jugoslavije.

Svečano uručenje nagrade biće održano 23. septembra u 19 sati
u biblioteci ''Milutin Bojić'', Ilije Garašanina broj 5 u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар