12. 12. 2014.

Dani Tuve Janson u Kc Gradu i promocija trećeg izdanja Kulturnog centra Grad

16-20. decembar 2014

Kc Grad s ponosom najavljuje svoje treće izdanje: knjigu izabranih priča finsko-švedske književnice, slikarke, ilustratorke i strip autorke Tuve Janson (1914 - 2001). Promocijom zbirke "Poruke" (prevod sa švedskog Slavica Agatonović), multimedijalnom izložbom i nizom pratećih programa, uključujemo se u obeležavanje sto godina od rođenja jedne od najinteresantnijih autorki XX veka.

16. decembar

12h - Radionica za bibliotekare i nastavnike bazirana na dečijim knjigama Tuve Janson; Radionicu vode Jasminka Petrović, pisac za decu i mlade i Bojana Lukić, vizuelna umetnica.

19h - Otvaranje multimedijalne izložbe posvećene Tuve Janson (traje do 20. decembra)

20h - Projekcija dokumentarnog filma "Haru, the Island of the Solitary" (na švedskom sa engleskim titlom)

21h - Promocija zbirke izabranih priča Tuve Janson "Poruke" (Kulturni Front, 2014); Učestvuju: Tijana Spasić, Slavica Agatonović, Vuk Marković, Marija Vukosavljević, Dragoslava Barzut i Tijana Tropin.

* Posle promocije, Bojana Lukić iz Likovnog studija "Mali Monmartr" crtaće Mumine uživo na tekstilu (ponesite vaše ili dečije majice, torbe, cegere...)

22h - Projekcija dokumentarnog filma "Tove and Tooti in Europe" (na švedskom sa engleskim titlom)

16-20. decembar 2014

Multimedijalna izložba posvećena Tuve Janson (svakog dana od 12 do 20h)



Tuve Janson (1914 - 2001)

Tuve Janson (Tove Jansson) je rođena u Helsinkiju, u umetničkoj porodici koja je pripadala švedskoj nacionalnoj manjini. Studirala je umetnost u Stokholmu, Helsinkiju i Parizu.

Svetsku slavu stekla je serijom dečijih knjiga o Muminima, za koje joj je kao inspiracija poslužila sopstvena nekonvencionalna porodica.

Iako je 1940. godine bila kratko verena za Atosa Virtanena, Tuve je tokom studija upoznala buduću partnerku, grafičku umetnicu Tuliki Pietile, s kojom je ostala do kraja života.

Pored knjiga i stripova o Muminima, Tuve Janson je napisala šest romana i pet knjiga kratkih priča za odrasle, koje se često dešavaju na malom ostrvu Klovharun u Pelinge arhipelagu u Finskoj, gde su Tuve i Tuliki boravile tokom leta.

Knjige Tuve Janson su originalno napisane na švedskom, a prevedene su na 45 jezika, što je čini najčitanijom autorkom iz Finske u inostranstvu.

Нема коментара:

Постави коментар