15. 12. 2014.

FAKI 17 - FESTIVAL ALTERNATIVNOG KAZALIŠNOG IZRIČAJA 16/12/14 – 20/12/14 Pierottijeva 11



Ovogodišnji Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja posvećen je temi zimskih i ostalih klimatskih uvjeta. Željeli smo zapaziti što možemo učiniti, bez obzira kome pomogli, i pitali smo umjetnike koje su posljedice prepoznali na sebi nakon što su bili izloženi klimi. 9/10 ih smatra da su svakodnevno izloženi klimi, dok ostala nekolicina opaža samo velike klimatske promjene.

Tokom pet dana trajanja festivala FAKI predstavlja 7 predstava iz Hrvatske, regije i svijeta te tri međunarodne kazališne rezidencije koje započinju s radom otvorenih kanala 5.12.2014.

16.12. u 20h otvaramo 17. FAKI s predstavom 'Že(d)na udaha' Teatra Nemerik iz Pule. Sljedećeg dana nastupaju potomci istih korijena, zagrebačka grupa PunkoŠIPAK čija redateljica Irena Boćkai također dolazi iz pulskog alternativnog kazališta Dr.INAT. PunkoŠIPAK se predstavlja s predstavom '(S)letovi' u kojoj ponovno traže orijentaciju i identifikaciju pomoću prostorne svijesti kakva se nalazi u inteligenciji jata. U 21h sati istog dana otvaramo izložbu mlade fotografkinje Tore Tkalec u Greyju, dok vas od 23h pozivamo u Klub Attack na nekoliko talijanskih i jedan hrvatski koncert. 'Bodies' – psych rock / post punk trio; bas, vokali, gitara I bubnjevi;
'Panorama' – no wave / kraut rock trio; analogni sint I sempler, bubnjevi, klarinet; 'Oscar Fate' – pop-trip sint, bubnjevi. Slijedi prezentacija Live Motion projekta koji istražuje improvizaciju uživo s elektronikom i pokretom.

18.12. nas posjećuje Porodica bistrih potoka s planine Rudnik u Srbiji, koja je prije deset godina nastupala na FAKI-ju. Ove godine dolaze s predstavom 'Stid' koja  podsjeća na iskonsko ljudsko dostojanstvo koje je danas potisnuto društvenim besmislom i depresijom. Nakon predstave gledamo film o kazališnom festivalu Šumes, dok će redatelj i osnivač najstarije eko-umjetničke komune u Srbiji Božidar Mandić održati predavanje 'Ne-najavljena umjetnost' o svom životu i umjetničkom radu tokom već četrdeset godina u šumi.

19. i 20.12. očekuju nas dvije predstave dnevno, u 20h 'Solange' Blanke Bukač, autorska monodrama koja iznimnim, snažnim kazališnim jezikom ukazuje na nužnost humanosti, ljudskog dostojanstva, na život dostojan čovjeka i njegovog rada, bez svakodnevne prisile klasnih ograničenosti, bez ponižavanja, bez manipulacije, bez prikrivanja istine i na kraju, bez izdaje osobnih ideala i snova. Kasnije, u 22h, predstavljamo grupu mladih koreografa Tripletrips s projektom 'Penisology', dva plesna sola koja će za festival izvesti zajedno, fokusirajući se na međusobne razlike i preklapanja u nizu drugačijih međuodnosa: 'Dotology' Nikosa Konstantakisa i 'My penis told me I'm stupid' Marcusa Tomczyka.

17. FAKI zatvaramo 20.12. s predstavama s dvije rezidencije. U 20h gledamo prvu predstavu nastalu na FAKI rezidenciji 'La Marche de l'Empereur', kolektivno samopropitivanje autorskog tima iz Berlina, dramaturga Michaela Berona, redatelja Stavrosa Yagulisa i video umjetnice Maryvonne Riedelsheimer, koji će izvođače za svoje kazališno istraživanje naći na zagrebačkoj audiciji 6.12. u 15h u Žonglerskoj dvorani, u Medici. Berlinski projekt istražuje turizam kao političku opciju, odnosno zapadnjački tip slobode sadržan u konceptu putovanja te će se izvedbeni materijal oblikovati prema osobnom iskustvu umjetnika kao turista u prosincu u Zagrebu.

U 22h grupa Freakvencija ima prezentaciju projekta 'Frame It' koji je započela ovog ljeta u Veneciji kao niz site-specific izvedbenih vizija u napuštenim i zapostavljenim javnim prostorima.



16/12/14
20h  Teatar Nemerik: 'Ž(e)dna udaha' (Pula)
Žonglerska dvorana

22h OpenMic / freestyle + guests
Grey

17/12/14
20h  Punkošipak: (S)letovi (Zg)
Žonglerska dvorana

21h  Izložba fotografija Tore Tkalec (Zg)
Grey

23h - 04h Koncerti: Bodies (Venecija), Panorama (Zg), Oscar Fate (Venecija), DJ/VJ setovi i instalacije Live Motion, Lavine i Dinello (Venecija), jam session
Klub Attack

18/12/14
20h Porodica bistrih potoka: 'Stid' (Rudnik, Srbija)
Dvorište Medike

21h
Projekcija filma o festivalu Šumeš, Porodica bistrih potoka
Predavanje osnivača Božidara Mandića: 'Nenajavljena umjetnost'
Koncert: Silvia Galluccio, Davide Sodero
Grey

19/12/14
20h Blanka Bukač: 'Solange' (Biograd na moru)
Filmski studio

22h Tripeletrips: 'Penisology' (Cologne)
Žonglerska dvorana

20/12/14
20h Open_S_Ystem: 'La Marche de l'Empereur' (Berlin)
site-specific / Žonglerska, Grey, Jazz, Jogurt

22h Freakvencija: 'Frame It' (Venecija)
Filmski studio

Ulaz na cijeli festival je besplatan.

Festival Alternativnog kazališnog izričaja organizira Autonomni kulturni centar Attack. Festival su financijski  podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Нема коментара:

Постави коментар