28. 5. 2012.

Kulturni program Instituta Servantes od 29. do 31. maja



Agua para las ciudades
Kulturni program

Utorak, 29. maj, u 19:00h
Voda za gradove: odgovor na urbane izazove
Svecana sala Instituta Servantes

Ovo predavanje održaće Karlos Himenes Renhifo, predstavnik Španije u Regionalnom centru za informisanje za Zapadnu Evropu u Ujedninjenim nacijama u Briselu (UNRIC).

U razvijenim zemljama, otpadne vode se obrađuju i pročišćavaju pre nego što nastave svoj put ka nekoj reci, jezeru, tresetištu ili moru. Ali u zemljama u razvoju, procenjuje se da nekih 90% ovih voda odbacuje bez pročišćavanja. Problem je u tome što svake godine sve više ljudi umire od bolesti izazvanih zagađenom vodom nego od posledica bilo kakve vrste nasilja, uključujući i ratove.





Četvrtak, 31. maj, u 19:30h
Sećajući se Karlosa Fuentesa 1928 - 2012
Svečana sala Instituta Servantes

Ambasada Meksika i Institut Servantes organizuju komemoraciju u spomen na jednog od najpoznatijih pisaca s kraja XX veka, dobitnika Nagrade Servantes 1987. i Nagrade Princ od Asturije 1994. godine.

Poreklom Meksikanac, Karlos Fuentes bio je priznati intelektualac i jedna od ključnih figura meksičke proze. Njegovo obimno delo broji romane, priče, dramska dela i eseje.

U ovom događaju učestvovaće zaposleni sa Katedre za iberijske studije Filološkog fakulteta u Beogradu i predstavnici Ambasade Meksika.



Нема коментара:

Постави коментар