17. 5. 2010.

Španski metar 2010.

Za šaku nade: Španski metar 2010.
Revija novog španskog filma

Institut Servantes i Ambasada Španije u Beogradu, u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Kulturnim centrom Novog Sada, predstavlja treću godinu za redom smotru novog španskog filma pod nazivom Španski metar 2010. Tokom pet dana biće prikazano devet dugometražnih u selekciji Nebojše Popovića, koji predstavljaju panoramski pregled na špansku kinematografiju, toliko hvaljenu i nagraÄ‘ivanu tokom poslednje decenije.
Filmovi ce biti prikazani u originalnoj verziji sa titlovima na srpskom i engleskom jeziku.
Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Kulturnog centra Beograda (DKC).
Ova Revija biće prikazana i u Art bioskopu Vojvodina (SPENS) u Novom Sadu od 19. do 23. maja 2010.

Utorak, 18. maj, 19:00
Osam sastanaka
Režija: Peris Romano, Rodrigo Sorogojen
Godina: 2008.
Ovo je omnibus o sentimentalnim odnosima, nesigurnostima i problemima koje idu uz njih. Autorski tandem Romano-Sorogojen koji ima solidno televizijsko iskustvo, posmatra te romantične odnose kroz komičnu optiku i prati ih po fazama: od početka veze u koju ulazimo a da često to i ne primetimo, preko nervnih napada, ljubomore, monotonije, životnih promena, pa do rastanka koji boli ili nas vraća osobama od kojih smo svojevremeno utekli. Film je baziran na osam citata o ljubavi i okupio je izvanrednu glumačku ekipu.

Utorak, 18. maj, 21:00
Dobar život
Režija: Andres Vud
Godina: 2008.
Ova čileansko-španska koprodukcija u koju su uključene još Argentina, Francuska i Velika Britanija, dobila je 2009. godine nagradu "Goja" kao najbolji strani film na španskom jeziku. Radnja se odigrava u glavnom gradu Čilea, Santjagu i diše ritmom i bojama velegradske svakodnevice. Dobar život je opsesija svih likova koji su različtog socijalnog i psihofizičkog statusa i malo ko od njih se miri sa životom koji ima. Oni ulaze u film sami, igrom slučaja stupaju u medjusobne kontakte i stvaraju fresku savremenog Čilea. Ali, jedno od najvažnijih pitanja ovog filma je- šta je to dobar život?
Reditelj Andres Vud, našoj publici poznat po "Fudbalskim pričama" i "Moj prijatelj Maćuća" ovim filmom potvrdio je da spada u vodeće latinoameričke reditelje.

Нема коментара:

Постави коментар