23. 5. 2010.

Dane Komljen na Kanskom festivalu

Mladi beogradski reditelj i scenarista Dane Komljen, student legendarnog Slobodana Šijana, jedan je od pobednika takmičarskog programa Sinefondasion (Cinefondation) 63. Filmskog festivala u Kanu - za kratki igrani film “Ja već jesam ono što želim da imam”, u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, dobio je ravnopravnu treću nagradu s libansko-američkim filmom “Peta kolona” Vatchea Boulghourjiana.
Prva nagrada u programu Sinefondasion, koji je posvećen otkrivanju novih talenata, dodeljena je 21. maja finskom filmu “Prodavci slika”, dok je drugu nagradu dobio francuski “Bilo gde na svetu”, saopštili su organizatori 63. Kana, koji se završava 23. maja dodelom Zlatne palme i ostalih glavnih nagrada.
Uoči zatvaranja 63. Kana saopšteno je i da je projekat “Krugovi” srpskog reditelja Srdana Golubovića proglašen najboljim u selekciji “Atelje” (L'Atelier) u Kanu, zvaničnom programu za razvoj projekata.
U konkurenciji programa Sinefondasion bilo je 13 filmova, a Komljen je ponovio uspeh koji je pre tri godine postigao Pavle Vučković, takođe student FDU, koji je dobio ravnopravnu treću nagradu za film “Minus”. Vučković je u istom programu pobedio 2003. godine filmom “Beži zeko, beži”.
Ove godine je žirijem programa Sinefondasion predsedavao reditelj Atom Egojan, a filmovi u konkurenciji izabrani su među više od 1.500 pristiglih iz celog sveta.
Komljenov film “Ja već jesam sve ono što želim da imam” je ispitni rad na trećoj godini filmske režije u klasi profesora Šijana.
Glavni junak, Danijel iznenada se pojavljuje pred vratima svoje starije sestre koja živi u Beogradu i moli je da bude kod nje nekoliko dana. Film govori o načinu na koji se Danijel nosi sa onim u šta je upleten, a što se polako otkriva.
U 34-minutnom filmu glavne uloge tumače Ivan Đorđević, Bojana Zečević, Peđa Damnjanović i Dragana Milošević.
Komljen je rođen 1986. u Banjaluci, a trenutno je na završnoj godini studija filmske i TV režije na FDU. Njegov sledeći projekat je celovečernji omnubus film “Oktobar” koji će na jesen režirati s kolegama sa klase, a već je uspešno predstavljen na međunarodnom koprodukcionom marketu u Sofiji ovog proleća.
Pobednik Nedelje kritike 63. Kana je danski kontroverzni dokumentarni film “Armadillo" Janusa Metza o ratu u Avganistanu i grupi mladih danskih vojnika u misiji NATO-a.
To je prvi dokumentarac koji je uvršten u selekciju Nedelje kritike, a opisan je kao “putovanje u vojnički um”.
U Danskoj je izazvao burne reakcije zbog scene u kojoj vojnici tvrde da su tokom jedne vojne akcije likvidirali pet ranjenih Talibana. Vojska je zatražila istragu o tom slučaju nakon što su pojedini članovi parlamenta, koji su videli Mecov film, izjavili da je reč o “danskom Vijetnamu”.
Nagrađen je i vijetnamski film "Bi, Dung So!", porodična drama čiji je reditelj Phan Dang Di, a glavni junak je šestogodišnji dečak.

Sajt Kanskog festivala je www.festival-cannes.com

Нема коментара:

Постави коментар