17. 6. 2020.

Somborski filmski festival predstavlja ovogodišnji program izložbom “U susret festivalu”


Otvaranje izložbe “U susret festivalu”, kojom će biti najavljeno treće izdanje Somborskog filmskog festivala, održaće se u sredu 17. juna u 19h, na platou ispred Županije (Trg Cara Uroša 1). Na ovom događaju publika će moći da vidi fotografije sa setova filmova koji čine glavnu selekciju festivala, kao i plakate filmova iz svih selekcija. Prisutnima će se obratiti direktorka festivala Vesna Šašić i umetnički direktor Milivoje Mlađenović, a po završetku zvaničnog programa otvaranja izložbe, uslediće žurka uz nastup benda Barrique i poznate muzičke teme iz kultnih domaćih filmova.
Treće izdanje Somborskog filmskog festivala, koje će biti održano od 10. do 13. jula 2020. godine u organizaciji Kulturnog centra Laza Kostić”, biće otvoreno u Atrijumu Gradske kuće svečanom ceremonijom, u petak 10. jula od 20 časova. Iste večeri u 21h počeće i glavni program, projekcijom rusko-srpskog bioskopskog hita Hotel Beograd”. Ovo ostvarenje imalo je svoju srpsku premijeru neposredno pred uvođenje vanrednog stanja u Srbiji, pa će projekcija u Somboru biti jedna od prvih nakon što u zemlji bude obnovljen bioskopski i festivalski život.
U okviru glavnog programa u Atrijumu Gradske kuće, uz “Hotel Beograd” biće prikazana i druga savremena domaća kinematografska ostvarenja i koprodukcije – “Ajvar”, “Otac”, “Uprkos magli” i “Realna priča”. Publika festivala će  u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor moći da pogleda legendarne filmove iz selekcije Kultni klasici  – “Varljivo leto ‘68”, “Specijalno vaspitanje” i “Nacionalna klasa”. Filmovi iz programa Panorama švedskog filma (“Brit-Mari je bila tu” i “Sune vs Sune”) i Nostalgija (“Žućko – Priča o Radivoju Koraću”) biće prikazani u Dvorištu Županije.
Trećim izdanjem festivala promoviše se i Sombor kao jedinstvena “film friendly” lokacija sa dugom tradicijom, jedinstvenom arhitekturom i bogatom kulturnom baštinom. To je prepoznao i filmski pionir Ernest Bošnjak, somborski kinematograf i jedan od prvih filmskih autora u Srbiji, po kome će nositi ime sve četiri ovogodišnje nagrade – za najbolji film, glumca i glumicu, kao i Specijalni Ernest za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Bošnjak je bio osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Kao pristalica filma i entuzijasta, i sam je počeo da snima filmove 1909. godine, a za zasluge na razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.


Нема коментара:

Постави коментар