25. 1. 2016.

Promocija zbirke “Prepoznavanja” Jasne Dimitrijević


Gradska knjižnica/Književni program KC Grad
26.01. od 20.30
Promocija zbirke “Prepoznavanja” Jasne Dimitrijević
Moderatori: Tijana Spasić i Bojan Marjanović

U Gradskoj knjižnici retko smo (ako i uopšte) predstavljali debitantske knjige, ne zbog nezainteresovanosti za mlade autore, već zato što je poslednjih godina kriterijum za objavljivanje drastično snižen, a uporedo i posvećenost samih autora, koji su sve manje voljni da rade na tekstu (što je slučaj i sa iskusnijim piscima).
Kako bilo, prva prozna knjiga Jasne Dimitrijević, autorke poznate po odličnim analitičkim tekstovima u Betonu, oštrim i lucidnim kritikama bez trunke zluradosti, donosi deset izvrsnih proznih minijatura pod zajedničkim nazivom “Prepoznavanja”. Knjiga je pobedila na konkursu Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” u Somboru, i objavljena je u ediciji “Golub” koji podržava prva izdanja neafirmisanih autora.
Jasna Dimitrijević se u pričama bavi iskustvom izbeglištva, urbanim getima, kritikom imigracione politike zapadnih zemalja, klasnih razlika u istim tim zemljama, kao i takozvane “bezbedne neposlušnosti” koja služi da umiri savest ali nema ambiciju da išta zaista menja. Njeni junaci su beogradski crtači stripova, amsterdamski đubretari, sarajevske razvedene žene, nervozne devojke u potrazi za poslom. U „Prepoznavanjima“, autorka se dotiče i državne politike u oblasti javnih prostora u Srbiji (na primeru Savamale), nasleđa ratova i sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, teškoća da se nađe i sačuva posao, kao i poslovične ravnodušnosti sredine spram nasilja prema gej osobama u Srbiji.
“Svako žiriranje uslovljeno je materijalom koji stigne na konkurs, a na koji žiri ne može imati uticaja. Zato je prisutna doza zebnje u smislu: šta ako svi radovi budu jedva osrednji ili čak loši? Ove godine taj strah nema opravdanje. Zbirka Jasne Dimitrijević nametnula se izborom ozbiljnih tema iz sveta u kome živimo i načinom na koji su predstavljene. Teme su one od kojih mladi pisci mahom beže, jer nisu spremni za njih, ali i oni stariji, koji se drže pravila ‘ne talasaj, čemu rizikovati?’ Za to vreme društveno nametnuti stereotipi pozivaju na otvorenu ili prikrivenu diskriminaciju prema svima koji se razlikuju, bilo po nacionalnosti, seksualnoj orijentaciji, invaliditetu ili polnoj pripadnosti... Nema u ovoj knjizi nikakvih instant rešenja i šarenih laža o samopomoći uvijenih u oblande citata velikih pisaca. Nema ničeg tendencioznog. Samo iskrena potreba da se razumeju, osvetle i umetnički predstave intimni i društveni problemi od kojih većina ljudi, u najboljem slučaju, okreće glavu, a neretko ih na razne načine sankcioniše da udovolji stereotipima i skupi jeftine poene za napredovanje u takvoj vrsti društva”, piše u saopštenju članica žirija i urednica edicije Nada Dušanić.
........
Nagrađena zbirka će moći da se kupi na promociji, a novac od prodaje Jasna Dimitrijević je odlučila da donira prodavcima magazina LICEULICE.


Нема коментара:

Постави коментар