05.02.2014.

NAJBOLJA ZBIRKA AFORIZAMA „POKORI SE I POČNI“

Zbirka aforizama „Pokori se i počni“ (Binder, Beograd, 2013) novosadskog satiričara Milana Todorova proglašena je najboljom knjigom aforizama na srpskom jeziku u 2013. godini, odlučio je žiri Beogradskog aforističarskog kruga /BAK/.
Odluka žirija – koji je radio u sastavu: Aleksandar Baljak, predsednik, Vitomir Teofilović i Milan Beštić – bila je jednoglasna.
Na konkurs BAK-a, koji je bio otvoren do 31. decembra prošle godine, prispelo je 18 zbirki aforizama objavljenih u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.
U najuži izbor za nagradu ušle su i knjige dvojice beogradskih autora: „Dobre vibracije“ Aleksandra Čotrića i „Ljubav za poneti“ Bojana Ljubenovića.
Knjiga Milana Todorova „Pokori se i počni“ sadrži zadivljujuće veliki broj kvalitetnih aforizama (1400) koje je autor pisao poslednjih deset godina.
Iako su bremenite značenjima, briljantne minijature ovog našeg poznatog satiričara lako i brzo stižu do čitalaca.
Žiri u obrazloženju ističe da je Todorov napisao svoju najzreliju zbirku, a ujedno i jednu od najboljih knjiga aforizama ikad napisanih kod nas.
Knjiga „Pokori se i počni“ otvara novo poglavlje u pristupu pisanju, ali i čitanju knjiga aforizama.
Nagrada Beogradskog aforističarskog kruga, najprestižnije priznanje za aforistiku u Srbiji, Todorovu će biti dodeljena sredinom februara, na Dan srpske satire. Laureatu će biti uručena Plaketa BAK-a i novčani iznos nagrade, čiji je pokrovitelj Kompanija „Mozzart“ iz Beograda.

    Beogradski aforističarski krug

Нема коментара:

Постави коментар