3. 1. 2014.

Ponižavanje Tešina je surovo političko nasilje


NOVI SAD, 3. januara 2014. (Beta) - Koalicija nevladinih organizacija Gradjanska Vojvodina pozvala je u petak Ministarstvo kulture Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu da zaštite doskorašnjeg direktora kikindskog Kulturnog centra, književnika Srdjana Tešina, nad kojim se, kako navodi, nova uprava i kikindska vlast "bukvalno iživljavaju".
Nakon smenjivanja s mesta direktora, Tešin je rasporedjen na mesto domara u Kulturnom centru Kikinda, a u javnom pismu je naveo da neće prihvatiti taj posao.
"Ponižavanje Tešina jeste surovo političko nasilje nad kulturom i zdravim razumom, i to nasilje uveliko nadilazi lokalne okvire. Ono govori o opasnoj nameri vlastodržaca da iz kulture očiste sve one koji se ne uklapaju u klerikalno-nacionalistički kulturni model", ocenila je Gradjanska Vojvodina.
Nevladine organizacije su podsetile da je Srdjan Tešin nestranačka ličnost, za čiji su izbor na mesto direktora Kulturnog centra 2009. godine, posle javnog konkursa raspisanog na osnovu Zakona o kulturi, glasali svi odbornici Skupštine Opštine Kikinda.

(Beta, 03.01.2014)

Нема коментара:

Постави коментар