7. 6. 2023.

Javni forum protiv devastacije kulture

 

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije poziva sve umetnice i umetnike, kulturne radnice i radnike na protestni skup i otvoreni forum ispred Ministarstva kulture, u četvrtak 8. juna, u 12.00 sati, da zajedno kao scena definišemo naredne korake u vezi sa katastrofalnim rezultatima konkursa i pokušamo da sprečimo dalje urušavanje institucija i nezavisne scene i zloupotrebu budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti.
Ministarstvo kulture Republike Srbije objavilo je, kršeći zakonski rok, rezultate konkursa kojima su potvrdili potpuni izostanak brige, kompetencija i znanja o sektoru kulture, te potpune nespremnosti za dijalog sa umetnicima i kulturnim radnicima, koje navodno zastupaju.
U realizaciji ovog konkursa su potpuno ignorisani predlozi rešenja i procedura za realizaciju konkursa, kao i napori različitih aktera u polju kulture da se javni novac distribuira namenski i transparentno uz uvažavanje potreba sektora i javnog interesa u kulturi.
Predlog prvih zahteva za diskusiju na javnom forumu:
1. Ukidanje uredbe kojom se onemogućava žalbeni postupak i obaranje rešenja komisija.
2. Minimum sredstava za sve odobrene projekte i programa konkursa ne sme biti manji od 250.000 dinara u svim oblastima.
3. Ukinuti diskrecioni fond ministra kojim se netransparento raspolaže i dodeljuju sredstva van sfere javnog interesa i uvida javnosti.


Нема коментара:

Постави коментар