2. 9. 2022.

Izlozba "Ustav i prava gradjana" // Magacin u Kraljevića Marka 4-8

 

Комбинарт већ годинама својим уметничким инсталацијама на смео, аутентичан и иновативан начин промишља стварност коју живимо. Њихова уметност провоцира и поставља кључна питања, захтевајући ментални и емотивни ангажман гледалаца. 
 
Уметничком поставком Устав и права грађана указали су на разноврсну перцепцију правде и на живот који сви живимо, на надреалну реалност која нас окружује. Изузетно озбиљну тему, која одређује идентитет и даје темељ једном друштву, Комбинарт представља разиграно али са неизоставном дозом ироније. Поигравају се државним симболима и симболима правде дајући могућност за многобројна тумачења и доживљаје. Полазиште налазе у језику. Хомоним речи суд их доводи до оригиналне уметничке инсталације која савким својим сегментом указује на изазове живљења данас. На њиховој богатој трпези налазе се шупље, поломљено и крњаво посуђе (судови), тучкови и даске за месо које ће испод своје нецеловитости скривати новац, много кришом угураног новца. Тиме, слика свечано постављеног стола са заставом, попут поносног стољнака бива нарушена. 
 
Ова поставка несумњиво позива на реакцију, на размену мишљења, на разговор. Позива нас да критички сагледамо друштвене појаве које смо прихватили као неминовне а које су несумњиво одраз ишчашености. Комбинарт овом изложбом ставља једно велико знак питања и ишчекује од свих нас да се покренемо, ангажујемо или бар себи да дамо неке неопходне одговоре. Комбинарт нас покреће!

Александра Ердевички Томић

Нема коментара:

Постави коментар