19.11.2018.

Preminuo Velimir Ćurgus Kazimir

Velimir Ćurgus Kazimir
(1948–2018)Rođen 1948. u Novom Sadu, preminuo 2018. u Beogradu.


Direktor Ebart konsaltinga od 2002. Bio je novinar i urednik kulturne rubrike u Politici od 1988. do 1996. Pre toga je osam godina bio urednik i pokretač izdavaštva u Istraživačko-izdavačkom centru Omladine Srbije u Beogradu. Jedan je od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Autor desetak knjiga proze i eseja na temu kulture i kulturne politike. Prevođen na engleski, francuski, nemački, španski, poljski, japanski itd. Priredio je više knjiga na temu odnosa medija, politike i kulture. Autor je više projekata iz oblasti istraživanja medija i kulture.

Dobitnik Međunarodne nagrade za esej časopisa Lettre International u Vajmaru, 2000. godine. Član je Srpskog PEN centra od 1987, član Srpskog književnog društva. Takođe se bavio slikarstvom, posebno kombinovanim tehnikama na papiru, imao pet samostalnih izložbi. Autor je dva scenarija za kratke filmove.Objavljena književna dela:
Kavkaski roman i drukčije priče, Auspicije i ljubavne pesme (poezija), Prvih pet godina i smrt Haila Selasija (roman), Baksuzi i popravljači (priče/eseji), Šakom i kapom (roman), Papagajev grob (priče), Kuće (eseji/priče), Poslednji čovek i njegova žena (roman), Kuhinja mog prijatelja (priče/eseji), Muzej melanholije: priče i projekti.
Na svom sajtu www.kazimir.rs objavljivao je od 31. oktobra 2014. godine eseje, razgovore, sećanja i fragmente iz svakodnevice pod naslovom Moj dnevnik.

Нема коментара:

Постави коментар