25. 2. 2018.

Razgovori s razlogom: Goran Gocić

GORAN GOCIĆ 
POSLEDNjA STANICA BRITANIJA 
ELEN

Ponedeljak, 26. februar u 20 časova
Srpsko književno društvo, Francuska 7
Razgovori s razlogom:
Goran Gocić 
Poslednja stanica Britanija, roman (Laguna, Beograd, 2017)
Elen i druge pesme o navikama svetosti (Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, edicija Povelja, Kraljevo, 2017)

S autorom razgovaraju:
Slađana Ilić i
Dejan Simonović

Uređuje i vodi Dejan Simonović

„Poslednja stranica Britanija“ je gorak roman o gubitnicima koji se ne mire sa porazom i podređenima koji se ne mire sa sopstvenom podređenošću. O strancima u tvrđavi Britaniji, koju istovremeno odbacuju, kao i što i Britanija njih odbacuje, i pokušavaju da osvoje. Pripovest o ponosu i preziru, o otporu i mukama sa samoodređenjem. Pripovedan iz ugla jednog Sicilijanca, ovaj roman prikazuje borbu samog pripovedača, kao i njegovih prijatelja – dva Srbina i jednog Čeh-Slovaka – ne samo za ostanak i opstanak već i za očuvanje dostojanstva u Londonu, crnoj rupi koja sve guta.
Knjiga poezija „Elen i druge pesme o navikama svetosti“, zgusnute emocije i snažnog romantičnog naboja, povezana je mnogim nitima sa romanom.

„Možda i jesmo bili uljezi, možda i jesmo bili marginalci, jesmo bili siromasi; možda jesmo bili nedodirljivi, jesmo bili poslednji; možda jesmo bili na ivici – egzistencije, besa i dnevnog svetla, ivici plača – jesmo bili na rubu propasti, jesmo prezaduženi pojedinci, jesmo iz država u dužničkom ropstvu. Nas su predstavljali kao južnjake s malim j, istočnjake s malim i, parije s velikim P, Evropljane koji se u Evropu ne računaju. Možda su bili u pravu. To je bilo onda. A sada?
Probasmo sve da prodremo tamo.“
(„Poslednja stanica Britanija“)

Goran Gocić ove godine slavi tridesetogodišnjicu novinarskog staža. Za to vreme radio je za tridesetak medijskih kuća uključujući Indipendent, Bi-Bi-Si, Sajt end saund, Politiku i RTS. Njegov prvi roman Tai (2013), bio je bestseler, osvojio četiri nacionalne nagrade za književnost i preveden je na četiri jezika. Drugi roman Poslednja stanica Britanija (2017) diskretno stiče poštovaoce. Napisao je tri studije, Endi Vorhol i strategije popa (1997), Emir Kusturica: Kult margine (2001) i Kako ubiti Betovena: Bolest kao stil (očekuje se 2018), kao i zbirku poezije Elen (2017). Snimio je tuce dokumentarnih filmova ispred i iza kamere, a tekstovi su mu zasad objavljeni u dvadeset i šest zbornika. Knjige, tekstovi i filmovi su mu prevedeni na ukupno dvanaest jezika.

Нема коментара:

Постави коментар