4. 10. 2016.

Adio, Ljupka!

Autor teksta: Siniša Škarica


LJUPKA DIMITROVSKA (1946. – 2016.)
Od makedonske Sylvie Vartan do hrvatske Ljupke Dimitrovske prošlo je valjda manje od dvije godine. Toliko je naime proteklo od njenih premijernih Jugotonovih singlova, ili preciznije EP-a, iz 1968. (i 1969) s coverima francuskih i talijanskih pop zvijezda, do prvog pravog singla u sam osvit 70-ih, Čibu-čiba. Pomalo neočekivano, pjesma na tragu trendi bubbleguma, slično beatlesovskoj Obladi-Oblada, s ingeniozno konstruiranim brassom na kontri, privukla je rekordan broj nakladnika na canneskom MIDEMU u siječnju te 1970. i potom zasjela na vrhove domaćih top lista popraćena komentarima poput: Čibu-čiba! Tako reče čarobnjak Nikica i stvori šlager! (Plavi vjesnik, Plava majica - domaća liga ploča, 9. veljače 1970.)
Ljupka i njen skladatelj i producent, uskoro i suprug, Nikica Kalogjera, čovjek s reputacijom kuma zabavne glazbe na ovim prostorima, nisu mogli zamisliti bolji iskorak u deseteljeće eskapizma i disco muzike. Ako je Ljupkin česti partner i Nikičin dugogodišnji proteže Ivica Šerfezi bio zlatni dečko yu-diskografije, nadimak kojeg je zaslužio rekordnim prodajama ploča u 60-ima, onda je Ljupka bez dvojbe bila zlatna cura 70-ih! Adio, Ćao, Ljutit će se moja majka, Ne zaboravi, Tvoja barka mala, Godine nisu važne, Nema više ljubavi, Ja ga hoću, a on mene neće i druge prodavale su tih godina, kako je netko napisao, tone vinilnih singlova!
Usporedna iznimno uspješna inozemna karijera - festivali, tv-nastupi, koncerti, ploče - posebice u obje Njemačke, i vrlo često upravo sa Šerfezijem, ostavit će također značajan asocijativan i diskografski trag u kronologiji naše pop glazbe.
Sve to, i još puno više, zapravo možete naći na dvostrukom CD-u iz serije Platinum Collection kojeg je Croatia Records objavila 2008., svojevrsnoj posveti ne samo zlatnoj curi hrvatske diskografije, već i njenom diskografskom Midi Nikici Kalogjeri, ali i zlatnom dobu vinilnih vremena uopće.
Adio, Ljupka!

Нема коментара:

Постави коментар