14. 8. 2014.

Nisville jazz festival: POZDRAV ŠABANU

I ovogodišnji jubilarni Nisville jazz festival otvoren  je veličanjem jednog od najvećih ikona ciganske muzike, Šabana Bajramovića, svirkom na amfiteatru na Nišavskom keju, sinoć od 20h.
Nišku publiku prvi je pozdravio kubanski sastav Estudiantina orchestra, koji je  uspeo da kroz svoju muziku prenese autentični tradicionalni kubanski ritam, da podigne deo publike na noge, i da zajedno čine svakodnevnu nišku atmosferu egzotičnom kubanskom.
Irina Jovanović i Marko Radojković izveli su poznatu pesmu „Zajdi, zajdi“, nakon čega su usledili Bugari, Roma Neno project, koji sami ističu da njihov projekat predstavlja fuziju, pre svega, tradicionalne romske muzike, džeza, fanka, latino i flamenko muzike, dubokog glasa, strasti i dobre energije, što su svakako i dokazali sinoćnim nastupom.
Koncertu „Prijatelji Šabanu“ prisustvovala je i Šabanova velika ljubav, Milica Bajramović, koja je belim ružama okitila sećanje na svog pokojnog supruga.
Četvrti bend koji je nastupio je Čudesmo iz Beograda. Ovaj šestočlani bend je uspešno uklopio srpsku tradicionalnu muziku i izvornu muziku Aboridžina. Publika je imala priliku da čuje numere kao što su „Djurdjevdan“, „Ruse kose curo imaš“ i „Gusta mi magla padnala“ u specifičnom izvodjenju na tradicionalnim aboridžinskim instrumentima. Čudesni Čudesmo nastupa na Youth stage-u i večeras.

Zuralia Orchestra je rumunski bend koji je poslednji nastupio i oduševio publiku svojom energijom i veselim ritmom. Njihov melos karakteriše sklop rumunskog folklora, romske muzike i savremenih muzičkih pravaca.  Svojim nastupom, odali su počast romskom muzičaru, Šabanu Bajramoviću, kome je bilo posvećeno prethodno veče. Ljubitelji džeza će i večeras imati priliku da čuju ovaj dvanaestočlani bend na Open stage-u.

Нема коментара:

Постави коментар