26. 12. 2010.

Stariji Slovenci tuguju za Jugoslavijom

::: LJUBLJANA :::
Slovenija danas obeležava 20-godišnjicu nezavisnosti, a najnovija anketa pokazuje da većina Slovenaca nije zadovoljna rezultatima koje je zemlja postigla otkad se opredelila za samostalnost.
Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, koje jeobjavilo ljubljansko "Delo", 65 odsto građana na pitanje da li je nezavisnost ispunila njihova očekivanja, odgovorilo je da nije, a 35 odsto da jeste. Skoro polovina Slovenaca starijih od 30 godina smatra da se bolje živelo pre 20 i više godina, a taj procenat dodatno se povećava u starijim kategorijama ispitanika.
Očekivanja građana su najviše ispunjena kada je reč o ličnim slobodama, a najmanje u domenu socijalnih prava - čak 80 odsto Slovenaca navelo je da su ta prava, pre svega prava radnika, nekada bila veća.
Vodeći slovenački dnevnik sproveo je anketu povodom 20. godišnjice od referenduma na kojem se ogromna većina, 95 odsto, Slovenaca izjasnilo za otcepljenje od tadašnje SFRJ.
Odziv na referendumu, održanom 23. decembra 1990, bio je 93,2 odsto. Rezultati glasanja objavljeni su 26. decembra 1990. godine i taj dan se u Sloveniji od tada slavi kao dan nezavisnosti i jedinstva.

(izvor --- TANJUG/Blic)

Нема коментара:

Постави коментар