25. 8. 2010.

Španski paranoidni film

BEOGRAD ::::
Španski paranoidni film
Filmski ciklus

Španska kinematografija je danas verovatno jedna od najkomercijalnijih u Evropi, i nesumnjivo, najrasprostranjenija od svih hispanskih filmskih industrija. Institut Servantes i Novobeogradska kulturna mreža započinju saradnju organizacijom ciklusa Španskog paranoidnog filma u okviru kojeg će biti prikazana dva filma kojima su zajednički imenitelj teorije zavere i paranoidna atmosfera. Radi se o filmovima koji su za srpsku publiku ostali u senci bioskopskih hitova i novije španske produkcije: "Detektivke" (2007) rediteljke Isijar Boljain i debitantsko ostvarenje Alehandra Amenabara "Teza" (1996).
Obe projekcije biće praćene uvodnim izlaganjem Marka Kostića, filmskog reditelja i selektora ovog ciklusa.

Petak, 27. avgust, 20:00
"Detektivke" Isijar Boljain

Uloge: Najva Nimri, Tristan Uljoa, Marija Vaskes i Nurija Gonsales.
Originalna verzija sa titlom na engleski jezik.
Trajanje: 95 minuta.
Siže: Karmen, Ines i Eva su privatne detektivke, ali ne nose šešir i pištolj, već idu u kupovinu, menjaju pelene i pokušavaju da održe svoje ljubavne veze. I dok pokušavaju da otkriju tuđe tajne, njih tri otkrivaju da imaju sopstvene laži koje nisu znale da vide i istine koje je bolje ne otkriti.

Subota, 28. avgust, 20:00
"Teza" Alehandra Amenabara

Ana Torent, Fele Martines i Eduardo Norijega.
Originalna verzija sa titlom na engleski jezik.
Trajanje: 125 minuta.
Siže: Anhela, studentkinja filmske kamere, priprema tezu o nasilju na televiziji i filmu.
Kako bi joj olakšao rad, njen mentor obećava da će u videotecI fakulteta potražiti materijal za nju, ali sledećeg dana biva ubijen u svom kabinetu. Anhela upoznaje Ćemu, kolegu koji je stručnjak za splatter i pornografski film i Boska, čudnog tipa, bliskog prijatelja devojke ubijene tokom snimanja jednog snuff filma.

Novobeogradska kulturna mreža
Jurija Gagarina 221, Novi Beograd

Ulaz slobodan.

Нема коментара:

Постави коментар