16. 9. 2024.

Počinje nedelja rumunskog filma u Kulturnom centru Beograda

Foto: AP Photo, File  |  V.C.S.

Nikad viđeni snimci čaušeskua: Počinje nedelja rumunskog filma u Kulturnom centru Beograda

NEDELjA rumunskog filma biće održana po drugi put u Dvorani KCB, od 16. do 18. septembra. Revija će biti otvorena projekcijom filma "Metronom" u režiji Aleksandrua Belka, posle koje će uslediti razgovor sa gostom, glumcem Vladom Ivanovim.

Radnja je smeštena u 1972. godinu, kada sedamnaestogodišnja Ana saznaje da njen dečko planira da pobegne iz zemlje. Ivanov je, inače, jedan od najaktivnijih glumaca rumunske kinematografije, a pažnju svetske javnosti skrenuo je briljantnom ulogom u, "Zlatnom palmom" ovenčanom, filmu "Četiri meseca, tri nedelje i dva dana" Kristijana Munđijua, za koju je dobio nagradu kritičara Los Anđelesa. Dan kasnije, u utorak, biće prikazana dva ostvarenja.

 

15. 9. 2024.

Preminuo čuveni slikar Radovan Mića Trnavac

 

Preminuo čuveni slikar Radovan Mića Trnavac

Slikar Radovan Mića Trnavac (74) preminuo je danas u Beogradu posle kraće bolesti.

Trnavac je žive i stvarao u Beogradu, Njujorku, Valjevu. Po povratku iz Njujorka u Valjevu je 1997. godine osnovao Internacionalni umetnički studio „Radovan Mića Trnavac“ gde su izlažu i stvaraju umetnici širom sveta. 
 
Radovan Mića Trnavac je rođen 17. maja 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu je završio u Valjevu, srednju elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ u Beogradu. Na Likovnoj akademiji u Beogradu diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Mladena

10. 9. 2024.

Pogled iskosa: In memoriam Askanio Popović - Nalazio je svoja uporišta

Foto Privatna arhiva |  Dejan Đorić

Pogled iskosa: In memoriam Askanio Popović - Nalazio je svoja uporišta

PRE mesec dana, iznenada, u 75 godini, preminuo je slikar, strip-crtač, ilustrator i član ULUPUDS-a Askanio Popović (Beograd, 1949-2024).

Askanio Popović/ "Satir", Završio je Školu za industrijsko oblikovanje (grafički dizajn) i studirao beogradsku Likovnu akademiju na slikarskom odseku. Njegov prvi strip je "Armon sa zvezda", slede "Mogli, dečak iz džungle", "Maja", "Vremeplovac", "Rambold", "Serbi" 1 i 2 i "Legenda o znanom junaku". Bio je član strip grupe "Beogradski krug 2". Najviše je cenio klasike stripa Hala Fostera i Salinasa, a od domaćih velikane Andriju Maurovića i...
....................