21. 2. 2020.

Biblioteka "Filim Višnjić" - Promocija zbirke NEKE DRUGE PESME


Pozivam vas da se u utorak 25. februara od 18 časova pridružite promociji zbirke NEKE DRUGE PESME u biblioteci "Filip Višnjić" (Vojvode Stepe 261, Voždovac).

Tokom večeri, ću potpisivati primerke knjige zainteresovanim čitaocima.

**********Za sve one koji se po prvi put susreću sa mojom poezijom evo više informacija:

Zbirka pesama NEKE DRUGE PESME Teodora Lorenčiča, književnika, filozofa i pesnika, poreklom iz Slovenije, koji trenutno živi i stvara u Srbiji i na srpskom jeziku, i koji je poznatiji i kao ''poslednji pesnik Jugoslavije'' nastala je i objavljena je direktno na srpskom jeziku.

Autor kome je pre više od godinu dana inspiracija počela da dolazi na srpskom jeziku, koji mu nije maternji ali mu je bio dobro poznat tokom mladosti kada je zbog svojih političkih stavova bio više puta cenzurisan u Sloveniji čak i sa nepunih 17 godina bio politički osuđen zbog svojih pesama, već neko vreme živi i radi u Beogradu.

''I dok u poslednje tri decenije naša Srbija stoji kao sinonim za zemlju iz koje se po pravilu odlazi, u međuvremenu se dešava jedan izuzetak od pravila. Fenomen, zapravo. U istu tu Srbiju došao je čovek koga u životu interesuje isključivo jedna reč. Ona najskuplja. A to je ljubav. I ništa manje od ljubavi. Takvi ljudi Srbiju čine boljim mestom'' napisao je na fejsbuku muzičar Dragan Pećinar.

Ljubav kao jedna od najvažnijih tema se prožima kroz njegovu poeziju. “Ja sam pesnik ljubavi, i ubeđen sam, da je ljubav izvor poezije od kako ima poezije. U mojim pesmama se ljubav iskazuje na različitim nivoima, izravno ili metaforično: ljubav prema ženi, ljubav kao ontološka i etička bit stvarstva, ljubav kao senzus, eros i tanatos”, kaže Teodor.

U recenziji zbirke NEKE DRUGE PESME stoji da je za Teodora Lorenčiča pesma ljubavna iskaznica, a često i ljubavna poslanica. U oba slučaja sve je spisano oštro, bogato i sveljubno. Čitaoci će zapaziti da se njegovo viđenje sveta i veka bitno razlikuje od kazivanja ovovremenih orfeja, te da ga to čini naglašeno osobenim u savremenoj pesničkoj produkciji.

Нема коментара:

Постави коментар