12. 6. 2012.

Blic Online | Baneprevoz.com ostao bez računara s piraterisanim knjigama

Pavluško Imširović:

Ovo je najobičnija kaišarska intriga Udruženja izdavača i knjižara Srbije koje hoće monopol na svaku distibuciju svih knjiga pa i onih koje su javna svojina.
Sajt Baneprevoz.com nije piratski sajt i na njemu nema nikakvih piratskih izdanja. Na njemu zapravo nema uopšte nikakvih izdanja, nego ima uputa o knjigama sa linkovima na javne servere za razmenu fajlova na kojima su pohranjene knjige koje su odavno postale public domen (javna svojina) i na koej više niko nema autorsko pravo. Ovo je teška svinjarija tužilaštva i policije – tim teža što se radi o prvoj i najvećoj ozbiljnoj javnoj i besplatnoj elektronskoj biblioteci na srpsko-hrvatskom jezičkom prostoru. Oni mogu da vode postupak samo zbog eventualnih konkretnih naslova nad kojima postoji autorsko ili izdavačko pravo i samo protiv vlasnika servera i sajtova na kojima su pohranjeni ti naslovi, a ne protiv Baneprevoza koji nema svog servera i ne pohranjuje knjige na svom sajtu. Da imaju ikakve takve nelegalne naslove, tužilašštvo i sud bi ih sigurno objavili. Ovako je očigledno da im se prohtelo samo da se malo vežbaju po internetu.
Inače, Bane je studirao humanističke nauke, pre skoro četrdeset godina je bio prinuđen da počne da radi i sa sestrom je otvorio malo prevozničko privatno preduzeće za selidbe i ostao je u tom poslu, ali nije izgubio ljubav prema kulturi i knjigama.
Pre nekih 34 godine mi je bio komšija na Miljakovcu i selio me i bio sam prijatno iznenađen susretom sa tim najobrazovanijim vozačem kamiona koga sam ikada sreo.

(izvor --- FACEBOOK)

Нема коментара:

Постави коментар