23.12.2016.

VLADIMIRCI – ROKENROL PRIČA


Autor priloga:  Živko Ivković


 Vladimirci, mali grad, kulturnoistorijsko i administrativno središte Posavotamnave kao i brojni gradovi u Srbiji imaju ispisane urbane rokenrol stranice vezane za posleratne dekade pa sve do konca osamdesetih ali i posteriori. I u ovom gradu je sve krenulo od fatalnih (Žikićevih) ringišpila (putujuće trupe koje su pored tih sadržale zaokruženu zabavljačku ponudu primerenu tom vremenu) i nezaobilazne muzike sa razglasa koji je donosio uglavnom rane rokenrol numere, francusku šansonu, italijansku kanconu, meksikanske i ređe narodnjake, preko bioskopskih predstava, poslastičarnica, mlečnih restorana i nezaboravnog korzoa. U drugoj polovini šezdesetih u ovom gradu su egzistirala dva rokenrol sastava (The Black Chickens Four i Grešnici) da bi se kasnije (startom sedamdesetih) javio i sastav B.M.B.& K ali i diskoteka Grom u Ustaničkoj 1.
U sedamdesetima je (po prisećanju starijih) takođe 'radio' jedan rokenrol sastav, a šabačka grupa Mudra sova je zabeležila nekoliko nastupa u 1979. godini uz podatak da su ulaznice za te nastupe u sali bioskopa Partizan bile rasprodane. U istoj sali je nastupilo više sastava (Revolt), a nezaobilazne večernje akustičarske svirke u centralnim delovima grada su takoreći bile svakodnevica. Kada smo već kod tih, tu se izdvajaju imena Darka Karajića, lautiste grupe Renesans i Ivana Velisavljevića gitariste pankrok grupe Skepsa koji su odrasli u ovom gradu. Stejdž bioskopske sale je tako uvek i uvek donosio nove koncerte, bioskopske prestave i performanse. No, sve se to sunovratilo i na katastrofalno beznadežno promenilo startom prve dekade ovog trećeg milenijuma, ali evo, da svemu negativnom kad-tad mora doći kraj je ovde primer angažovanja ključnih ljudi u kulturi ovog grada koji od nedavno ispisuju nove, tek otvorene kulturne stranice i to je ubedljiv sasvim pokazatelj povratka na stare, dobre i već proverene vrenosti, uz odlične rezultate već na startu. Tako ostaje predubedjenost da se već nastupom šabačkog EKV Tribjut sastava, rokenrol, (kao neprevazidjena po popularnosti muzička forma) vratiti na negdašnju razinu, mada će vreme ispred tek pokazati da li ova tvrdnja stoji. Tek, odlučni u nastojanju zaživljavanja, vraćanja kulturnih vrednosti sa slepog na glavni kolosek u kulturnom centru ovog grada (Milan Ćosić i Dejan Ilić) svoje delovanje koncipiraju na način dovodjenja rokenrol sastava, bioskopskih i pozorišnih predstava, ne bi li tako oživeli ovaj sada renovirani i u svom sadašnjem blještavilu prostor!
Angažovanje šabačkog EKV Tribjut sastava tako nije slučajno, već pomenuti kulturni dvojac je kapirao da kako stariji tako i mladji umnogome drže do kreativnog opusa Milana Mladenovića. Članovi ovog sastava (Jovan Kostadinović gitara i vokal, Ivan Bilan takodje gitarista, Živorad Popović za bubnjevima i Mladen Cvetinović bas gitarista) su odsvirali blizu dvadeset stvari iz EKV opusa (Ona se budi, Par godina za nas, Oči boje meda, Ti si sav moj bol), da bi koncert okončali sa Kleptonovom stvari Layla!
Za očekivati je da će u vremenu ispred pomenuti prostor vratiti ovom gradu negdašnji kulturni sjaj, koji je pre nekih petnaestak godina zgasnuo, što bi rekli. Doduše jest da smo u eri interneta i tog masovnog umnožavanja raznoraznih nosača zvukova te se time i odnos prema kvalitetnoj muzici promenio, mada je i pojava MTV-a 1981. umnogome kumovala onoj da se od tada muzika više gleda a manje sluša, a mp3 plejeri i mobilni telefoni su tako danas tin generacijama nezaobilazna zabava ali i prestižni detalji, pa ipak, treba verovati u odlučnost kulturnog dvojca ovog grada koji su već na startu odlučni u nameri istrajavanja zacrtanog, ponuditi mladima kvalitetne sadržaje (sada kada su stvoreni uslovi ) i to je svakako ubedljiv razlog da ih podržim u tome. Good luck! 
 
U Šapcu, 23.12.2016. godine

Нема коментара:

Постави коментар