30. 12. 2014.

Novogodišnji disko-voz iz Slovenije


Više od 600 slovenačkih turista doputovalo je oko 8 sati jutros "disko vozom" iz Ljubljane u Beograd kako bi u srpskoj  prestonici dočekali novu godinu.
U povratku, voz iz Beograda za Ljubljanu kreće nakon novogodišnjeg dočeka u petak 2. januara u 12.27 h.

25. 12. 2014.

Novogodišnji šou Aleksandre Slađane Milošević

Novogodišnji šou Aleksandre Slađane Milošević


"PRINCEZA SA SKAJA", novogodišnji šou Aleksandre Slađane Milošević, biće premijerno emitovan u nedelju, 28. decembra 2014, u 18.00, na televiziji SKAJ+.
Slađana će ovom prilikom izvesti nekoliko svojih najvećih hitova.

24. 12. 2014.

Igor Isakovski (1970-2014): ODAKLE TOLIKO INSPIRACIJE, ISAKOVSKI?

ODAKLE TOLIKO INSPIRACIJE, ISAKOVSKI?

pita me ona u jednom
pretencioznom intervjuu.
stavlja g-dine ispred mog imena.
kao da će to nešto promeniti...

nisam znao šta da joj kažem pre:
o ljubavi ili o besu... možda
o ratu koji svakodnevno
od kada znam za sebe
vodim s ovim jebenim gradom
i svaku jebenu noć
gubim još jednu bitku
zagledan u njegove
raspale desni...

možda treba da joj kažem
o svim šankovima koji su me udomili
poslednjih decenija
o svim svađama i tučama
ispod slabih svetala
pijanih bandera

da li da joj kažem
već se ozbiljno pitam
da bez dobre žene nema dobrog daha
ni za cigaretu a kamoli za stih

puno pijem, kažem joj.
dodajem i g-đice.
kao da će to nešto promeniti...

21.05.2007. 23:32

Sa makedonskog preveo Igor Isakovski

Iz knjige: Igor Isakovski Dlanovi puni srče (Treći Trg, Beograd, 2012)

15. 12. 2014.

Kulturno – zabavna akcija „Neukusu treba reći NE!“

Kultni bend Disciplina A Kitschme organizuje kulturno – zabavnu akciju pod nazivom “Neukusu treba neći NE!” u četvrtak 18. decembra u SKC-u.  Celokupni događaj, osim koncerata, vizuelnog sadržaja i dj-inga, uključuje i mogućnost nabavke knjiga, stripova, vinilnih ploča, majica, kao i slatkiša.

Kao glavne zvezde večeri nastupiće Disciplin A Kitschme, a pored njih svoje polusatne nastupe imaće i Straight Mickey And The Boyz, Bo, 16 osam 23 i Za DŽ.

Svoj DJ set u Holu SKC-a imaće DJ Steva Glušac (stoner soul, desert-punk), dok će za muziku između nastupa grupa u Velikoj sali biti zadužen DJ Njegova Ekselencija Crni Zub (space-glam-fonk).

 Na ekranima u holu SKC prikazivaće se razne animacije, kao i  "pokretne slike blaxploitation estetike sedamdesetih".

U holu SKC-a biće postavljeni štandovi dobrog ukusa na kojima će se predstaviti : Kreativni centar, Stripoteka Darkwood, Bombondžija Bosiljčić, Dechko Tzar, Geopoetika, Utopija, Delfi, Pinball Wizard, Yugovinyl, Mascom.

Kulturno-zabavna akcija počinje u 17:30!

Karte za ovaj događaj su 800 RSD u pretprodaji, 1000 RSD na dan akcije, a mogu se nabaviti na blagajni Studentskog Kulturnog Centra (Kralja Milana 48), kao i u kafeu Šikarica (Skadarska 22).

PETI WORLD MUSIC SAMIT u Beogradu

World Music asocijacija Srbije i Dom omladine Beograda vas pozivaju na:

PETI WORLD MUSIC SAMIT
Koncerti sastava Institute i Vasila Hadžimanova
Dodela nagrade “Vojin Mališa Draškoci” i promocija magazina “Etnoumlje”
23. i 24. decembar 2014. u 20h, Klub Doma omladine Beograda


Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da će se 23. i 24. decembra sa početkom u 20 časova, u Klubu Doma omladine Beograda, održati peti World Music samit u organizaciji World Music asocijacije Srbije i uz podršku Doma omladine Beograda.

Tom prilikom, prve večeri, u utorak 23. decembra, biće održan koncert sastava Institute povodom proslave četrdesetogodišnjice rada, i to nastupom u formi klupske svirke sa učešćem više od dvadeset muzičara koji će se smenjivati na sceni, i promocijom desetostrukog CD izdanja, koje predstavlja pregled njihovog bogatog opusa. Muzika grupe Institute je kompleksna organska mešavina koja uglavnom nastaje improvizacijom na licu mesta.

Druge večeri, u sredu 24. decembra, koncert će održati Vasil Hadžimanov i njegovi prijatelji povodom dodele nagrade „Vojin Mališa Draškoci”. World Music asocijacija Srbije i porodica Draškoci ove godine nagradu dodeljuju kompozitoru i pijanisti Vasilu Hadžimanovu, zbog podsticanja, razvoja i popularizacije muzičkog poližanra world music u Srbiji. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podrži muzičko stvaralaštvo i muzičke umetnike koji stvaraju muziku nadahnutu tradicionalnom muzikom, kao i da oživljava sećanje na profesora, kompozitora i kontrabasistu Vojina Mališu Draškocija (Beograd, 1945-2000).

Nagrada će biti uručena pre početka koncerta kada će biti promovisan i novi broj world music magazina „Etnoumlje” koji sadrži obilje autorskih tekstova, prikaze koncerata i festivala, recenzije domaćih i stranih albuma, vrhunske fotografije, edukativne tekstovi i druge korisne informacije. Uz magazin, čitaoci dobijaju i dvd sa koncertom grupe Vrelo ( izdanje WMAS Records-a).

Koncerti počinju u 20 časova. Ulaznica je 150 dinara.

Više informacija: www.worldmusic.org.rs

FAKI 17 - FESTIVAL ALTERNATIVNOG KAZALIŠNOG IZRIČAJA 16/12/14 – 20/12/14 Pierottijeva 11



Ovogodišnji Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja posvećen je temi zimskih i ostalih klimatskih uvjeta. Željeli smo zapaziti što možemo učiniti, bez obzira kome pomogli, i pitali smo umjetnike koje su posljedice prepoznali na sebi nakon što su bili izloženi klimi. 9/10 ih smatra da su svakodnevno izloženi klimi, dok ostala nekolicina opaža samo velike klimatske promjene.

Tokom pet dana trajanja festivala FAKI predstavlja 7 predstava iz Hrvatske, regije i svijeta te tri međunarodne kazališne rezidencije koje započinju s radom otvorenih kanala 5.12.2014.

16.12. u 20h otvaramo 17. FAKI s predstavom 'Že(d)na udaha' Teatra Nemerik iz Pule. Sljedećeg dana nastupaju potomci istih korijena, zagrebačka grupa PunkoŠIPAK čija redateljica Irena Boćkai također dolazi iz pulskog alternativnog kazališta Dr.INAT. PunkoŠIPAK se predstavlja s predstavom '(S)letovi' u kojoj ponovno traže orijentaciju i identifikaciju pomoću prostorne svijesti kakva se nalazi u inteligenciji jata. U 21h sati istog dana otvaramo izložbu mlade fotografkinje Tore Tkalec u Greyju, dok vas od 23h pozivamo u Klub Attack na nekoliko talijanskih i jedan hrvatski koncert. 'Bodies' – psych rock / post punk trio; bas, vokali, gitara I bubnjevi;
'Panorama' – no wave / kraut rock trio; analogni sint I sempler, bubnjevi, klarinet; 'Oscar Fate' – pop-trip sint, bubnjevi. Slijedi prezentacija Live Motion projekta koji istražuje improvizaciju uživo s elektronikom i pokretom.

18.12. nas posjećuje Porodica bistrih potoka s planine Rudnik u Srbiji, koja je prije deset godina nastupala na FAKI-ju. Ove godine dolaze s predstavom 'Stid' koja  podsjeća na iskonsko ljudsko dostojanstvo koje je danas potisnuto društvenim besmislom i depresijom. Nakon predstave gledamo film o kazališnom festivalu Šumes, dok će redatelj i osnivač najstarije eko-umjetničke komune u Srbiji Božidar Mandić održati predavanje 'Ne-najavljena umjetnost' o svom životu i umjetničkom radu tokom već četrdeset godina u šumi.

19. i 20.12. očekuju nas dvije predstave dnevno, u 20h 'Solange' Blanke Bukač, autorska monodrama koja iznimnim, snažnim kazališnim jezikom ukazuje na nužnost humanosti, ljudskog dostojanstva, na život dostojan čovjeka i njegovog rada, bez svakodnevne prisile klasnih ograničenosti, bez ponižavanja, bez manipulacije, bez prikrivanja istine i na kraju, bez izdaje osobnih ideala i snova. Kasnije, u 22h, predstavljamo grupu mladih koreografa Tripletrips s projektom 'Penisology', dva plesna sola koja će za festival izvesti zajedno, fokusirajući se na međusobne razlike i preklapanja u nizu drugačijih međuodnosa: 'Dotology' Nikosa Konstantakisa i 'My penis told me I'm stupid' Marcusa Tomczyka.

17. FAKI zatvaramo 20.12. s predstavama s dvije rezidencije. U 20h gledamo prvu predstavu nastalu na FAKI rezidenciji 'La Marche de l'Empereur', kolektivno samopropitivanje autorskog tima iz Berlina, dramaturga Michaela Berona, redatelja Stavrosa Yagulisa i video umjetnice Maryvonne Riedelsheimer, koji će izvođače za svoje kazališno istraživanje naći na zagrebačkoj audiciji 6.12. u 15h u Žonglerskoj dvorani, u Medici. Berlinski projekt istražuje turizam kao političku opciju, odnosno zapadnjački tip slobode sadržan u konceptu putovanja te će se izvedbeni materijal oblikovati prema osobnom iskustvu umjetnika kao turista u prosincu u Zagrebu.

U 22h grupa Freakvencija ima prezentaciju projekta 'Frame It' koji je započela ovog ljeta u Veneciji kao niz site-specific izvedbenih vizija u napuštenim i zapostavljenim javnim prostorima.



16/12/14
20h  Teatar Nemerik: 'Ž(e)dna udaha' (Pula)
Žonglerska dvorana

22h OpenMic / freestyle + guests
Grey

17/12/14
20h  Punkošipak: (S)letovi (Zg)
Žonglerska dvorana

21h  Izložba fotografija Tore Tkalec (Zg)
Grey

23h - 04h Koncerti: Bodies (Venecija), Panorama (Zg), Oscar Fate (Venecija), DJ/VJ setovi i instalacije Live Motion, Lavine i Dinello (Venecija), jam session
Klub Attack

18/12/14
20h Porodica bistrih potoka: 'Stid' (Rudnik, Srbija)
Dvorište Medike

21h
Projekcija filma o festivalu Šumeš, Porodica bistrih potoka
Predavanje osnivača Božidara Mandića: 'Nenajavljena umjetnost'
Koncert: Silvia Galluccio, Davide Sodero
Grey

19/12/14
20h Blanka Bukač: 'Solange' (Biograd na moru)
Filmski studio

22h Tripeletrips: 'Penisology' (Cologne)
Žonglerska dvorana

20/12/14
20h Open_S_Ystem: 'La Marche de l'Empereur' (Berlin)
site-specific / Žonglerska, Grey, Jazz, Jogurt

22h Freakvencija: 'Frame It' (Venecija)
Filmski studio

Ulaz na cijeli festival je besplatan.

Festival Alternativnog kazališnog izričaja organizira Autonomni kulturni centar Attack. Festival su financijski  podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

12. 12. 2014.

Dani Tuve Janson u Kc Gradu i promocija trećeg izdanja Kulturnog centra Grad

16-20. decembar 2014

Kc Grad s ponosom najavljuje svoje treće izdanje: knjigu izabranih priča finsko-švedske književnice, slikarke, ilustratorke i strip autorke Tuve Janson (1914 - 2001). Promocijom zbirke "Poruke" (prevod sa švedskog Slavica Agatonović), multimedijalnom izložbom i nizom pratećih programa, uključujemo se u obeležavanje sto godina od rođenja jedne od najinteresantnijih autorki XX veka.

16. decembar

12h - Radionica za bibliotekare i nastavnike bazirana na dečijim knjigama Tuve Janson; Radionicu vode Jasminka Petrović, pisac za decu i mlade i Bojana Lukić, vizuelna umetnica.

19h - Otvaranje multimedijalne izložbe posvećene Tuve Janson (traje do 20. decembra)

20h - Projekcija dokumentarnog filma "Haru, the Island of the Solitary" (na švedskom sa engleskim titlom)

21h - Promocija zbirke izabranih priča Tuve Janson "Poruke" (Kulturni Front, 2014); Učestvuju: Tijana Spasić, Slavica Agatonović, Vuk Marković, Marija Vukosavljević, Dragoslava Barzut i Tijana Tropin.

* Posle promocije, Bojana Lukić iz Likovnog studija "Mali Monmartr" crtaće Mumine uživo na tekstilu (ponesite vaše ili dečije majice, torbe, cegere...)

22h - Projekcija dokumentarnog filma "Tove and Tooti in Europe" (na švedskom sa engleskim titlom)

16-20. decembar 2014

Multimedijalna izložba posvećena Tuve Janson (svakog dana od 12 do 20h)



Tuve Janson (1914 - 2001)

Tuve Janson (Tove Jansson) je rođena u Helsinkiju, u umetničkoj porodici koja je pripadala švedskoj nacionalnoj manjini. Studirala je umetnost u Stokholmu, Helsinkiju i Parizu.

Svetsku slavu stekla je serijom dečijih knjiga o Muminima, za koje joj je kao inspiracija poslužila sopstvena nekonvencionalna porodica.

Iako je 1940. godine bila kratko verena za Atosa Virtanena, Tuve je tokom studija upoznala buduću partnerku, grafičku umetnicu Tuliki Pietile, s kojom je ostala do kraja života.

Pored knjiga i stripova o Muminima, Tuve Janson je napisala šest romana i pet knjiga kratkih priča za odrasle, koje se često dešavaju na malom ostrvu Klovharun u Pelinge arhipelagu u Finskoj, gde su Tuve i Tuliki boravile tokom leta.

Knjige Tuve Janson su originalno napisane na švedskom, a prevedene su na 45 jezika, što je čini najčitanijom autorkom iz Finske u inostranstvu.

11. 12. 2014.

Hip Hop Bioskop predstavlja Bouncing Cats

My People magazin u okviru Hip Hop Bioskopa predstavlja film Bouncing Cats koji će biti prikazan 16 12 2014 u Maloj Sali SKC-a.
Film Bouncing Cats je nastao 2010 godine, režiju filma potpisuje Nabil Elderkin, ceo projekat je podržao Red Bull Media House.
Bouncing Cats je momentalno proglašen za jedan od najboljih filmova o hip hop kulturi ikada i pokupio je brojne nagrade. Film prati Abramza, bboya iz Ugande, koji pokušava svojim besplatnim radionicama i aktivacijama kroz koje promoviše hip hop kulturu i pre svega breakdance (Breakdance Project Uganda – BPU) da „izleči“ zajednicu i na taj način direktno utiče na najmlađe stanovnike Ugande. Njegove akcije su postale veoma uspešne i uticaj se kasnije i proširio van same Ugande. Kroz svoj program je uključivao i dovodio u Ugandu strane bboyeve, pre svega legendarnog Crazy Legsa iz Rock Stedy Crew-a.
Film prati BPU (Breakdance Project Uganda) koji je nastao 2006 i misiju jednog čoveka kako kroz breakdance i hip hop želi da motiviše i edukuje omladinu u Ugandi.

Nakon filma održava se tribina koja će se baviti istom temom kao i film i pričaćemo o edukaciji i promociji hip hop kulture i načinima na koji se može uticati na društvo. Gosti tribine će biti naši poznati breakdance plesači Nezoob, Goofy i Toma koji su zahvaljujući breakdance-u bili na svim kontinentima i koji su kroz radionice i takmičenja širom sveta imali prilike da mnogo toga nauče, vide i donesu u svoju matičnu zemlju.

Hip Hop Bioskop se održava u Maloj Sali SKC-a (sala na spratu), početak filma je u 20h, tribina počinje odmah nakon završetka filma. Pre flma, ispred Male Sale SKC-a biće puštana muzika i mini podijum gde će svi plesači moći da pokažu svoje umeće i da naprave uvod u film koji obavezno morate pogledati.

Ulaz je besplatan, broj mesta je ograničen.

9. 12. 2014.

Kultur Boom Show #3 u klubu Peron Savamala

Književnost, muzika, aktuelne kulturno-političke teme - sve na jednom mestu!

Na trećem izdanju show-a u nedelju 14.12. nastupaju sledeći autori:

* Zvonko Karanović, pisac
* Bojan Babić, pisac
* Nenad Vasić, frontmen benda Rain Dogs (Tom Waits Tribute)
* Branislava Joković, muzičarka
* Za Dž (unplugged), bend
* Dušan Filimonović i Goran Štrbo, muzičari (bend Went)
* Ivan Velisavljević, pisac, novinar, filmadžija, muzičar i član "Pokreta za okupaciju bioskopa"

Takođe, pošto se u nedelju navršava tačno 35 godina od kako se pojavio jedan od najvažnijih albuma u popularnoj muzici, dvostruki "London Calling" grupe The Clash, voditelj Bojan Marjanović će za vas birati najlepše numere ove grupe, kao i pesme koje su njeni članovi, pogotovu frontmen i idejni vođa Joe Strummer, snimali posle raspada benda.

A osim obeležavanja ovog jubileja, za zakašnjenjem od sedam dana ćemo poželeti i 65. rođendan velikom Tom Waitsu.

* * *

"Kultur Boom Show" je novi program na književnoj i kulturnoj sceni Beograda!

Svake druge nedelje u klubu "Peron" pesnikinje i pesnici, perfomerke i performeri, književnice i književnici, kantautorke i kantautori, muzičarke i muzičari osvajaju binu i dokazuju da književnosti, muzika i muzičko igranje rečima mogu i treba da žive i na klupskoj sceni.

Nasuprot ostatku kulturnih dešavanja, "Kultur Boom Show" je svojevrsna živa emisija u kojoj voditelj Bojan Marjanović u ulozi novinara vodi razgovore sa predstavnicima kulturne scene i predstavlja njih i njihov rad iz drugačije perspektive.

Autori će se predstaviti publici kroz nastup i kroz intervjue u trenutno najposećenijem klubu u Beogradu.

Ako mislite da reči nisu predviđene samo za sterilne i memljive sale, u kojima ste do sada navikli da konzumirate književnost, vidimo se u nedelju 14. decembra u klubu "Peron" na trećem izdanju "Kultur Boom Show"-a!

Ulaz od 20h, program počinje u 21h
Ulaznica 100 dinara

Program uređuju Siniša Stojanović Sinister i Bojan Marjanović.

Peron Savamala
Braće Krsmanovića 12
https://www.facebook.com/peron.savamala.page

Vulin: Vode hajku, ne dam ostavku!


5. 12. 2014.

POČINJE PRODAJA KARATA ZA NIŠVILLE 2015!


DO NOVE GODINE - KOMPLETI ZA 1.500 DINARA!

Predstojeći Internacionalni Nišville Jazz Festival će se održati od 13 do 16.avgusta 2015 na niškoj Tvrđavi, a komplet karata će koštati 3.000 i neposredno pred početak festivala 3.600 dinara.
Od ponedeljka, 8.decembra 2014, u prodaji će biti ograničen broj kompleta sa  specijalnim popustom od 50%, tako da će komplet ulaznica po promo ceni iznositi 1.500 dinara! Ovaj popust će važiti do 31.decembra 2014.
To faktički znači da će posetioci Nišvila moći da prate 25 koncerata u glavnom programu festivala po ceni od 25 eura (po aktuelnom kursu - 120 dinara po koncertu), a verna nišvilska publika do Nove godine ima priliku da za upola manju cenu gleda velikane džeza za samo 60 dinara po koncertu!
Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži CS Eventim u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na www.eventim.rs
Organizatori naglašavaju da komplet-karta važi za jednu osobu i da ima samo jedan kupon (13 - 16. avgust 2015.) jer će prilikom prvog ulaska u glavni festivalski prostor karte biti poništene, a posetioci će  umesto njih dobiti narukvice uz koje će ulaziti narednih dana, a moći će i tokom trajanja festivala da nesmetano izlaze i ulaze u glavni festivalski prostor.
Prodajna mesta u mreži Eventima u Nišu: knjižara Indigo – Obrenovićeva 39, knjižara Delfi – Voždova 4, Lasta Niš – Aleksandra Nenadovića 8, Big Star - Cara Dušana 65, Travego – Cara Dušana 37, Mladinska knjiga - Obrenovićeva 42 – TPC Forum,  Exclusive change - Obrenovićeva 42 – TPC Forum i Fun travel - Obrenovićeva bb - PC Gorča.

Tel. za informacije 018 220 992 – Nišville office
www.nisville.com

Traže smenu Aleksandra Vulina


4. 12. 2014.

Otvoreni razgovor: "ČIJA JE ONO ZVEZDA?"

Danas u 18:00 h
Novi Bioskop Zvezda у Belgrade, Serbia


Povodom oslobođenja bioskopa Zvezda u javnosti su se moglu čuti razni predlozi za rešavanje ovog, ali i mnogih drugih problema u društvu i kulturi na koje je ova akcija ukazala. Razmotrićemo da li je nacionalizacija odgovor, da li se može poništiti privatizacija "Beograd filma" i koje su pravne poteškoće u tom procesu, kako na sve to gledaju radnici Beograd filma a kako filmski producenti, glumci i distributeri.
Učesnici:
- Ljiljana Nestorović, narodna poslanica i članica Odbora za kulturu,
- Dragan Bjelogrlič, glumac i reditelj,
- Ivana Kostič, filmski distributer,
- Branko Pavlovič, bivši direktor Agencije za privatizaciju,
- Petar Ucajev, advokat radnika Beograd filma.

Moderator:
Ivan Zlatić, član saveta za borbu protiv kriminala i korupcije u vreme privatizacije Beograd filma.

1. 12. 2014.

Bioskop Zvezda: Program za ovu nedelju

 
UTORAK 2.12.2014.

18:00 - Dvoje (r: Aleksandar Saša Petrović)

20:00 - Tilva roš (r: Nikola Ležaić)

22:00 - FAF: Čudesa (r: Alis Rohvaher)
GOST

00:00 - Tačno u ponoć: Teksaški masakr motornom testerom
(r: Tobi Huper)

SREDA 3. 12. 2014.

18:00 - Direktan prenos (r: Darko Bajić)
GOST: Darko Bajić

20:00 - Blokada (r: Igor Bezinović)

22:00 - FAF: Isečci iz života srećnog čoveka (r: Jonas Mekas)

00:00 - Tačno u ponoć: Zabavne igre ( 1997)
(r: Mihael Haneke)

ČETVRTAK 4.12.2014.

18:00 - Otvoreni razgovori: "Čija je ovo Zvezda”

21:00 - Beli, beli svet (r: Oleg Novković)
GOST: Nebojša Glogovac

00:00 - Tačno u ponoć: Tetsuo (r: Šinja Cukamoto)

PETAK 5.12.2014.

19:00 - Prašina (r: Milčo Mančevski)
21:15 - 12:08 Istočno od Bukurešta (r: Korneli Porumboju)
00:00 - Tačno u ponoć: Plavi somot (r: Dejvid Linč)